Podgrejani pirinač može da izazove trovanje hranom. Međutim, ovaj oproblem ne izaziva samo podgrevanje već način čuvanja pirinča pre ponovnog zagrevanja.
Nekuvani pirinač može da sadrži spore Bacillus cereus, bakterije koja može da izazove trovanje hranom. Čak i kada se pirinač kuva, spore mogu da prežive.
Ako kuvani pirinač stoji duže na sobnoj temperaturi, spore mogu da se razviju u bakterije koje izazivaju trovanje hranom.
U slučaju da pojedete pirinač u kome su se razvile bakterije, prve simptome možete osetiti 1-5 sati nakon jela. Simptomi su blagi, traju oko 24 sata i manifestuju se povraćanjem ili dijarejom.
Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač
Zbog toga se preporučuje da pirinač konzumirate odmah nakon kuvanja ili najkasnije sat vremena nakon pripreme. Pirinač držite u frižideru najviše jedan dan.
Ako podgrevate pirinač, neka to bude samo jednom i vodite računa da ga dobro zagrejete sve dok se ne pojavi para.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: nhs.uk
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus