Ukoliko niste upoznati sa svim dobrobitima ove čudnovate voćke, vreme je da se informišete i saznate koliko je dobar za vaše zdravlje.

-Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Ove kiseline snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može vas držati podalje od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

Pogledajte i Orasima protiv dijabetesa i srčanih bolesti

-Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis.

-Orasi se mogu pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imunološki sistem i štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja.

-Oni su, takođe, bogat izvor vitamina E koji pomaže u rešavanju kožnih problema.

-Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam.

Pogledajte i Makadamija orah za zdravo srce

-Ova voćka je veoma bogata vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi što ih čini idealnom namirnicom za trudnice.

-Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih materija, kao što su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar koji služe u različite svrhe, uključujući razvoj spermatozoida i sintezu kiselina.

-Mogu se koristiti i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora.

-Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja. Ustvari, iz istog razloga, orasi se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima.

-Orasi, sa svojom riznicom hranjivih materija, minerala i vitamina podstiču rast, razvoj i opštu dobrobit. Oni smanjuju rizik od strašnih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, rak creva i druge vrste raka.

Orasi su već odavno jedan od omiljenih sastojaka kolača. Međutim, nemojte ih konzumirati samo u omiljenoj poslastici – orah, sam po sebi, ima fantastičan ukus, a sada kada znate i koliko je zdrav, verujemo da ćete ga konzumirati što češće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: minimagazin.info