Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Namirnice koje jedemo na pogrešan način

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Brojni faktori utiču na količinu nutrijenata koje dobijamo iz hrane. Tako način pripreme, korišćenje zrelih namirnica, ali i njihovo kombinovanje mogu biti pogrešni

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Najbolji je crveni krompir

Ukoliko odaberete beli krompir za pripremu pirea, pečenih krompira ili kao dodatak jelima, time dobijate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili na one crvene sorte. Naučnici tvrde da upravo oni imaju veće zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja krvnog pritiska i smanjivanja rizika malignih bolesti. Takođe, crvene sorte sadrže više polifenola i bolje deluju na nivo šećera u krvi.

Šargarepa

Kako dolaze hladniji dani, ljudi sve češće uživaju u kuvanim supicama. Sedeći put kod pripreme supe šargarepu nemojte seckati na komadiće, već je operite, ogulite i ostavite celu, jer tako se u njoj sačuva veća količina vitamina i minerala. Oni koji smatraju da je sirova šargarepa puno bolja od kuvane se takođe varaju, jer studije pokazuju da se u kuvanom obliku karotenoidi iz nje lakše apsorbuju u organizam.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

Brokoli

Bez sumnje jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, brokoli postaje sve popularniji u ishrani. Dokazano deluje kao prevencija različitih oblika raka, ali obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka u njemu. Studije pokazuju da je jedini siguran način da dobijete sve zdrave sastojke iz brokolija kuvanje na pari.

Pogledajte i Moćni brokoli - borac protiv raka, riznica vitamina i vlakana

Beli luk

Ako seckate beli luk pre dodavanja u jela, time ne dobijate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti beli luk pa ga ostaviti da stoji desetak minuta pre korišćenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji deluje na prevenciju srčanih bolesti.

Pogledajte i Zašto treba jesti beli luk

Čaj

Način na koji Britanci piju čaj se definitivno ne preporučuje, pokazuju studije prema kojima dodavanje mleka u čaj oduzima neke od kardiovaskularnih dobrobiti tog napitka. Osim toga, najčešća greška koju ljudi rade je dodavanje meda i limuna u vrući čaj. Temperatura uništava vitamin C i antioksidanse, pa ih treba dodavati u topli ili još bolje mlaki čaj.

Pogledajte i Najzdravije vrste čajeva

Preliv za salatu

Dijetalni preliv za salatu bez masnoća u teoriji zvuči kao dobra ideja, ali naučnici tvrde kako je bolje uz salatu koristiti pune, i zdrave masnoće kao što su maslinovo ili bučino ulje. One povećavaju osećaj sitosti i pomažu u lakšem probavljanju luetina i likopena iz salate.

Jabuke i kruške

Ovo ukusno voće bi trebalo ostaviti da dozrije, a možda i malo "prezrije", jer ti procesi omogućavaju raspadanje hlorofila u njima. Tako se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa.

Pogledajte i Jabuke i kruške za zdrava pluća

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: 24sata.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti