Iako na svetu postoji 7000 sorti jabuka, mi vam nudimo pet favorita koji će vas oduševiti sa svojim specifičnim karakteristikama i ukusom.
1. Greni Smit
Ukus: Kiselkasta vrsta zelene čvrste jabuke koja je prepuna sokova.
Dobra za zdravlje: Prepuna je prehrambenih vlakana i polifenola koji će vas zasititi i pomoći vam da se tako osećate duže vreme. Zbog toga se nameće kao odlična saveznica kod osoba koje pokušavaju da smršaju i održe težinu. Zelene jabuke sadrže i supstancu procyanidins koja je povezana s pojačanim rastom kose.
Kako je jesti: Najbolje je jesti je svežu kao međuobrok, ili deo salata, a možete je i kuvati i peći po želji.
2. Gala
Ukus: Umereno slatka sorta jabuke tanke crvene kore
Dobra za zdravlje: Gale su prepune flavonida – antioksidansa koji sprečava i umanjuje upalne procese u telu. Najviše korisnih elemenata, nalazi se u kori, pa ih nemojte guliti ako ne morate.
Kako ih jesti: Zbog tanke kore i čvrstog ploda ova se sorta lako kuva i peče, dok nežna slatkoća odlično komplimentira brojnim slanim i slatkim jelima. Primer, uparite slatki pire od jabuka sa svinjskim odreskom.
Pogledajte i 6 recepata za poslastice sa jabukama
3. Fuji
Ukus: Hrskava i slatka jabuka
Dobra za zdravlje: Ova sorta ima najvišu koncentraciju bioflavonida od bilo koje podvrste jabuka. Bioflavonidima se pripisuju anti-aging karakteristike, a poznati su i kao ublaživači upala u telu.
Kako ih jesti: Dodajte ih jelima u kojima želite prepoznatljivi ukus jabuke – npr. odlični su dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, ili jogurtu.
4. Macintosh
Ukus: Umereno slatka jabuka, puna sokova, nežnog ploda
Dobra za zdravlje: Kora ove jabuke sadrži ursoličnu kiselinu koja smanjuje nivo šećera u krvi, uravnotežuje holesterol i čuva mišićnu masu.
Kako ih jesti: Savršena sorta za pripremu marmelada i džemova.
5. Jonagold
Ukus: Ova je sorta hibrid Jonathanki i Zlatnog delišesa, pa plodove karakteriše slatko-kiseli ukus
Dobra za zdravlje: U Jonagoldu ćete naći najviše pektina – topivih vlakana koji su poznati kao snižavatelji krvnog pritiska i holesterola.
Kako ih jesti: Jonagoldov mekaniji plod savršen je za pripremu supica, smoothija i prirodnih sokova.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: punkufer.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem