Da li ste znali da Grčka konzumira više maslinovog ulja nego ijedna druga zemlja (oko 26 litara po stanovniku godišnje), a poznato je da mediteranska kuhinja donosi manje rizika od kanceroznih oboljenja, srčanih oboljenja ili pojave Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
Smanjuje bol
Centar za hemijske senzore Monel otkrio je da ibuprofen i EVOO imaju ista anti-inflamatorna svojstva, i pored toga što su supstance koje ih sačinjavaju potpuno različite. Polifenoli u njima (vrsta antioksidanta) deluju na iste receptore u zadnjem delu grla, tako da se dešava da ljudi imaju osećaj golicanja dok gutaju maslinovo ulje.
Ulje od masline koroneiki ima najveći sadržaj polifenola, koji su korisni i u tretmanima za ulepšavanje kože i kose.
Pogledajte i Maslinovo ulje za jače kosti
Smanjuje mogućnost dobijanja kancera
Tačka dimljenja ekstra devičanskog ulja je gotovo 400 stepeni Celzijusa, dok, na primer, ulje od uljane repice počinje da se razlaže na 200 stepeni. Zagrevanje ulja iznad tačke dimljenja proizvodi otrovni dim i štetne slobodne radikale.
Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem
Puno je zdravih masnoća
Ukoliko imate recept koji zahteva upotrebu ulja od uljane repice ili putera, možete ih jednostavno zameniti maslinovim uljem. Umesto navedene količine putera, na primer, upotrebite 3/4 maslinovog ulja i smanjićete kaloričnu vrednost, zasićene masnoće i loš holesterol.
Lajt ne znači obavezno i zdravije
Svako maslinovo ulje ima isti sadržaj holesterola i masnoća, i sva ona imaju oko 120 kalorija po supenoj kašiki. Oznaka “lajt” odnosi se na boju i ukus.
Etikete lažu
"Flaširano u Italiji" ne znači da je ulje boljeg kvaliteta. Pored toga, sitnim slovima može biti napisano i "može sadržati ulja iz Španije, Grčke, Maroka, Tunisa". To znači da je veći deo proizveden negde drugde, pre nego što je transportovano u Italiju gde će dobiti luksuzno pakovanje i lepu etiketu. Istraživanje iz prošle godine pokazalo je da preko 65 odsto ulja sa oznakom "ekstra devičansko" zapravo nije bilo ekstra devičansko (dobija se nakon prvog ceđenja zdravog ploda masline, a kiselost - slobodne masne kiseline - mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje hemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku proveru i ne sme imati nijedan miris koji nije svojstven ulju. Stoga, na primer, "ekstra devičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ruzmarina" zapravo nije ekstra devičansko maslinovo ulje.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja
Može mu isteći rok trajanja
U suviše osvetljenim samouslugama može doći do ubrzanja procesa oksidiranja, ako ulje dugo stoji, tako da ulje može da užegne. Ukoliko se čuva udaljeno od izvora toplote i na mračnom mestu, neotvorena boca ulja dobrog kvaliteta trebalo bi da traje dve godine od datuma punjenja. Kad otvorite flašu, poželjno je da je potrošite za nekoliko meseci.
Za čišćenje akni
Napravite smesu od četiri supenih kašika soli sa tri supene kašike maslinovog ulja. Prstima je nanesite na lice i ostavite minut-dva. Potom isperite sapunom i toplom vodom. Masku stavljajte svakodnevno sedam dana, a nakon toga dva do tri puta nedeljno. Trebalo bi da dođe do vidnog poboljšanja kože lica.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Blic Žena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem