Zdrava ishrana je važna i za žene i za muškarce, ali različiti polovi imaju i različite prehrambene potrebe.

Semenke lana

Žene bi svakodnevno trebalo da jedu semenke lana, jer su one korisne za opštee zdravlje. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i smanjuju rizik od razvoja bolesti srca i raka dojke. Takođe, semenke lana deluju protiv upala, sprečavaju artritis, poboljšavaju probavu i olakšavaju probleme koje uzrokuje sindrom iritabilinog creva.

Losos

Losos je bogat gvožđem, koje obično nedostaje ženama, ali sadrži i omega-3 masne kiseline. Jedenjem lososa ćete poboljšati svoje raspoloženje. Stručnjaci tvrde da omega-3 kiseline pomažu u lečenju depresije.

Pogledajte i Namirnice koje sprečavaju pojavu bora

Brusnica

Brusnica je korisna jer smanjuje rizik od raka dojke, razvoja bolesti srca i sprečava i leči infekcije urinarnog trakta. Preporučuje se da žene svakog drugog dana popiju čašu soka od brusnice.

Spanać

Iako ga mnogi ne vole, treba imati na umu da je spanać bogat vitaminima, mineralima i magnezijumom. Osim toga, ublažava simptome PMS-a, oticanja i osetljivosti grudi i nadutosti.

Pogledajte i Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti

Orasi

Eksperti tvrde da su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, koji su važni u smanjenju rizika od raka dojki. Omega-3 kiseline su korisne za kosti i pomažu u lečenju artritisa i depresije. Orasi sadrže još kalcijum, magnezijum i folnu kiselinu.

Ovas

Ovas je važan za dobro zdravlje žena, održava srce zdravim, odličan je za varenje, kontroliše krvni pritisak, sadrži vitamin B6 koji ublažava simptome PMS-a i poboljšava raspoloženje. Folna kiselina koju ovas sadrži sprečava probleme pri porođaju i veoma je značajna za žene tokom i posle trudnoće.

Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu

Mleko

Nedostatak kalcijuma je jedan od glavnih zdravstvenih problema koji pogađaju žene širom sveta. Mleko je apsolutno neophodno ženama u bilo kom uzrastu, izvor je kalcijuma i štiti od osteoporoze. Korisno je i u ublažavanju simptoma PMS-a.

Paradajz

Karotenoid koji je važan za zdravlje je likopen, pigment koji se nalazi u paradajzu. Istraživanja su pokazala da likopen sprečava razvoj raka dojke i smanjuje rizik od bolesti srca.

Pogledajte i Za savršeno zdravlje jedite ove namirnice svakodnevno

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: klix.ba