O akai bobicama se mnogo priča, trgovci ih nazivaju super hranom, prepunom antioksidanata sa svojstvima koji usporavaju starenje i tope kalorije, a kozmetička industrija ih sve više koristi u svojoj proizvodnji.
Akai bobice su sitno ljubičasto voće koje je plod akai palme, karakteristične za područje Severne i Južne Amerike. Prema nekim teorijama bogate su antioksidantima i preventivno deluju na bolesti srca i kancerogena oboljenja.
Ono što je sigurno pronađeno u akai bobicama su antocijanini i flavonoidi. Antocijanini su zaslužni za njihovu ljubičastu boju, a nalaze se u nekim od najzdravijih namirnica kao što su borovnice, grožđe…
Pogledajte i Akai bobice-nova super hrana
Antocijanini i flavonoidi su veoma snažni antioksidanti koji pomažu organizmu da se brani od raznih životnih okidača za stres. Isto tako imaju veoma važnu ulogu u sistemu zaštite ćelija i brane organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ako jedemo hranu bogatu antioksidantima, naš organizam neutrališe slobodne radikale i samim tim usporava proces starenja. Dobra su prevencija srčanim bolestima i kancerogenim oboljenjima.
Neka istraživanja su pokazala da mesnati deo akai bobica sadrži više antioksidanata od brusnica, kupina, malina i borovnica što uopšte nije jednostavno nadmašiti. Iako se akai bobice dugi niz godina koriste u ishrani da bi se poboljšalo opšte zdravlje, njihova lekovita svojstva, naučno, još nisu sa stopostotnom sigurnošću utvrđena.
Akai bobice u službi lepote i gubitka kilograma
Dokazano je da ulje dobijeno iz ove bobice veoma pozitivno deluje na zdravlje i izgled kože i kose i to iz razloga što se tokom procesa dobijanja ulja nivo antioksidanata u akai bobicama povećava.
Ukoliko ste alergični na polen ili neko drugo bobičasto voće, akai bobice bi trebalo da izbegavate.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus