Ljuti začini ne doprinose samo ukusu vaše hrane, već imaju i neke zdravstvene blagodeti. 

Evo tri razloga zašto je dobro s vremena na vreme prepustiti se ljutim zalogajima. 

1. Gubitak kilograma 

„Vrućina“ u feferonima potiče od materije kapsaicin, koja dokazano podstiče rad metabolizma i sagorevanje kalorija. Uz to, jedna kanadska studija pokazala je da muškarci koji predjelo pojedu s nešto ljutog umaka, do kraja obroka unesu 200 kalorija manje od osoba koje se nisu prepustile uživanju u začinjenoj hrani. 

Pogledajte i 5 prednosti ljute hrane

2. Zaštita srca 

Studija objavljena od strane udruženja American Chemical Society pokazala je da kapsaicin iz čili papričica snižava nivo lošeg holesterola u krvi, smanjuje krvni pritisak, pojačava cirkulaciju i sprečava sužavanje arterija, i tako štiti srce od kardiovaskularnih bolesti.

Pogledajte i Psihologija ukusa: Ljuto vole avanturisti, a slano ambiciozni

3. Sprečava širenje raka

Prema nekim podacima Američkog udruženje za borbu protiv raka (American Cancer Society) postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja širenja raka prostate. S druge strane, indijski istraživači su otkrili da kurkuma sadrži antioksidant s jakim antitumorskim delovanjem. 

Dakle, ljuto i nije toliko loše, naravno, ako ne preterujete!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr