Mnoge dijete podrazumevaju smanjenje unosa ugljenih hidrata. Međutim, nisu sve namirnice bogate ugljenim hidratima lođše po vas.

Pogledajte koji su to zdravi izvori ugljenih hidrata.

Pasulj

U 30 grama pasulja se nalazi 7 grama ugljenih hidrata, od čega 2 grama vlakana. Pored toga, pasulj sadrži i proteine. 

Pogledajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja

Ovsena kaša

Posebna vrsta vlakana koja se nalazi u ovsu povoljno utiče na zdravlje srca, snižavanjem holesterola i podsticanjem mršavljenja.

Kokice

Jedna lepa vest - kokice su cela zrna žitarica. U šolji ovih ukusnih grickalica se nalazi 6 grama ugljenih hidrata, od toga 1 gram vlakana, i ima svega 31 kaloriju.

Pogledajte i 6 načina da kokice učinite ukusnijim

Kvinoja

Ne samo što jedna šolja kvinoje s leblebijama i karijem sadrži 5 grama vlakana, već je kvinoja čist protein. To znači da sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina koje telo ne može samo da proizvede.

Banana

Ovo voće pruža energiju jer sadrži prirodne šećere i zbog toga se posebno preporčuje sportistima. Međutim, banana prosečne veličine sadrži i oko 3 grama vlakana i dosta vitamina B6, koji je izuzetno značajan za više od 100 različitih funkcija u organizmu.

Pogledajte i 3 napitka od banane koji tope masne naslage

Bobičasto voće

Svaka vrsta bobičastog voća sadrži dosta vlakana, vitamina i antioksidanasa. Borovnice su odličan izbor za one koji žele da smršaju, jer se u jednoj šoljih ovih plodova nalaze samo 84 kalorije. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa