Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Začin kao lek

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Začini mogu biti izuzetno korisni u prevenciji i lečenju nekih bolesti, pa su tako nekada korišćeni prvenstveno kao lekovi dok im nije nađena primena i u kulinarstvu. Predstavljamo vam neke od njih...

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Zvezdasti anis pomaže kod kašlja i otežanog disanja.

Koristili su ga još stari Grci kao čaj protiv bolova u žuči a danas se najviše koristi kao aroma i od njega se priprema poznati grčki liker Uzo.

2. Karanfilić je odličan lek protiv zubobolje, a najefektniji je ako se žvaću suvi pupoljci.

Vidari su ga koristili tako što su ga stavljali direktno na male rane jer deluje umirujuće.

3. Muskatni oraščić, koje je u stvari seme, sadrži miris ticin, opojno sredstvo koje popravlja raspoloženje.

Naravno, ne treba preterivati! Kao začin je veoma cenjen, a dobro je izrendati malu količinu u pire krompir.

4. Cimet pomaže kod otežanog varenja, nadutosti, prejedanja i uopšte kod stomačnih tegoba.

Kašičicu iseckane kore cimeta preliti sa 150 vrele vode, ostaviti pokriveno 15 minuta, procediti pa piti dva do četiri puta dnevno posle jela.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti