Iako je anti-kandida dijeta restriktivna, namirnice koje su poželjne za konzumiranje tokom dijete ipak sadrže neke ukusne stavke. Lista sadrži dosta ukusnih izvora proteina i masti koje možete koristiti za pripremanje obroka. Pored toga, nema ograničenja u pogledu toga kako možete upotrebljavati biljke i začine kako bi jela bila još ukusnija.

Artičoka, Špargla, Avokado, Brokoli, Prokelj, Kupus, Celer, Krastavac, Patlidžan, Beli luk (sirov), Kelj, Masline, Luk, Spanać, Paradajz, Tikvice

Konzumiranje povrća koje ne sadrži skrob izgladnjuje kandidu lišavanjem šećera kojim se ona hrani. Trebalo bi da kupujete sveže povrće i jedete ga sirovo, kuvano na pari ili grilovano. Izbegavajte povrće koje sadrži skrob poput slatkog krompira, krompira, kukuruza, graška i pasulja. Masline su u redu sve dok nisu u destilovanom belom sirćetu.

Namirnice koje se preporučuju

Žive kulture u jogurtu

Probiotski jogurt, Kefir

Žive kulture u jogurtu pomažu nastanjivanje crevne flore dobrim bakterijama. Žive bakterije u jogurtu će nadvladati kandidu i ponovo uspostaviti balans u vašem sistemu. Ovo je posebno korisno nakon uzimanja antibiotika.

Meso i jaja

Govedina, Piletina, Jagnjetina, Ćuretina, Jaja

Jedite samo sveže i organsko meso – mesne prerađevine su prepune dekstroze, sulfata i šećera. Dimljena ili vakumirana mesa je takođe poželjno izbegavati.

Riba

Skoro sva riba dolazi u obzir. Kupujte svežu ribu, a izbegavajte sušenu i konzerviranu.

Orašasti plodovi i semenke

Badem, Seme lana, Lešnici, Suncokret, Orasi, Susam, Semenke bundeve

Orašasti plodovi i semenke su zdravi i predstavljaju dozvoljenu poslasticu tokom anti-kandida dijete. Takođe, bademovo brašno predstavlja dobru opciju za pečenje.

Bezglutenska zrna

Heljda, Proso, Ovas, Kinoa

Ova zrna su veoma bogata vlaknima, što je izuzetno korisno za rad digestivnog sistema i eliminisanje toksina kandide. Većina proizvoda od ovih namirnica je u redu i možete ih naći u radnjama zdrave hrane u bezglutenskom odeljku.

Bilje i začini

Bosiljak, Crni biber, Cimet, Karanfilić, Mirođija, Beli luk, Maslačak, Origano, Paprika, Ruzmarin, Timijan, Kurkuma

Mnoge biljke i začini imaju antioksidantno i antifungalno dejstvo. Takođe mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti upale. Odlični su za osvežavanje hrane ukoliko ste na ograničenoj anti kandida dijeti.

Ulja

Kokosovo ulje, Maslinovo ulje, Susamovo ulje, Laneno ulje

Koristite hladno ceđena ulja kad god ste u mogućnosti. Zapamtite da visoka temperatura može uništiti mnoge nutrijente u ulju.

Začinjavanje

Crni biber, Morska so, Limunov sok, Jabukovo sirće (Organsko, sirovo, nefiltrirano)

Limunov sok i jabukovo sirće su odlični za pravljenje ukusnih dresinga za salate.

Pića

Kafa od cikorije, Čaj od cimeta, Čaj od nane, Čaj od đumbira, Čaj od korena čička

Ovo je samo nekoliko biljnih čajeva koji imaju antigljivično dejstvo. Koren cikorije i koren čička su takođe i odlični prebiotici (zbog inulina), tako da mogu pomoći nastanjivanje crevne flore dobrim bakterijama.

Zaslađivači

Stevija

Stevija se može koristiti umesto šećera i ima mnogo manji uticaj na nivo šećera u krvi.

Namirnice koje treba izbegavati

Neke od ovih namirnica direktno snabdevaju kandidu enegijom. Druge utiču na vaš imuni sistem i smanjuju kapacitet vašeg tela da se bori protiv infekcije. Ako stvarno želite da pobedite kandidu, obezbedite sebi najbolji mogući početak borbe tako što ćete izbegavati ove namirnice.

Šećeri

Šećer, Med, Sirup, Čokolada, Pirinčani sirup, Veštački zaslađivači

Ovakvi dodaci su često bogati šećerom i mogu pojačati kandidu. Takođe izbegavajte gazirana pića. Uvek pročitajte deklaracije kako biste proverili da li hrana sadrži šećer. Budite pažljivi – aspartam slabi imuni sistem i može vas učiniti ranjivim u odnosu na razvoj kandide.

Alkohol

Vino, Pivo, Likeri, Žestoka pića, Jabukovača

Velike količine alkohola mogu zapravo dovesti do privremenog pada šećera u krvi, ali umerene količine povećavaju šećer. Alkoholna pića su često puna ugljenih hidrata. Dugoročno, konzumacija alkohola ima tendenciju smanjenja efikasnosti insulina, što dovodi do visokih nivoa šećera u krvi. Alkohol takođe može negativno uticati na imuni sistem.

Zrna i hrana koja sadrži gluten 

Sve što se pravi od pšenice, raži ili žita, npr. Beli hleb, Pasta, Kukuruz, Pirinač

Mnoge osobe koje pate od kandide su osetljive na gluten. Pružite odmor svom imunom sistemu i izbegavajte gluten tokom dijete.

Voće

Sveže voće, Sušeno voće, Konzervisano voće

Visok sadržaj šećera u voću hrani kandidu, iako je u pitanju prirodan šećer. Limunov sok je u redu konzumirati.

Povrće

Krompir, Šargarepa, Slatki krompir, Grašak, Paškanat

Ova grupa povrća je veoma bogata nutrijentima, međutim, trebalo bi je izbegavati dok se prekomerni rast kandide ne stavi potpuno pod kontrolu. Ove namirnice se mogu ponovo uvoditi u ishranu u malim količinama i jedna po jedna.

Meso

Proizvodi od svinjetine, Sušena mesa, Mesne prerađevine, Dimljena mesa ili meso u vakuumskom pakovanju

Svinjetina sadrži retroviruse koji preživljavaju kuvanje i mogu biti štetni po osobe sa oslabljenim digestivnim sistemom. Mesne prerađevine obiluju sulfatima i šećerima.

Mlečni proizvodi

Sir, Mleko, Pavlaka, Kajmak

Treba izbegavati skoro sve mlečne proizvode osim gi maslaca, kefira i probiotskog jogurta. Mleko sadrži laktozu, tako da ga je poželjno izbegavati. Kefir i jogurt su bolji jer većina laktoze nestaje u procesu fermentacije.

Aditivi i konzervansi

Sve što ne poznajete ili ne možete da izgovorite! Aditivi i konzervansi mogu poremetiti zdrave bakterije i omogućiti kandidi da napreduje.

Druga pića

Kafa, Crni i zeleni čaj, Gazirani sokovi, Energetska pića, Voćni sokovi

Kofein može uzrokovati porast nivoa šećera u krvi, ali glavni problem predstavlja to što može oslabiti imuni sistem. Poželjno je izbegavati čak i čajeve koji sadrže kofein.

Orašasti plodovi

Kikiriki, Pistaći

Ova grupa orašastih plodova sadrži veliku količinu buđi, što može pojačati problem sa kandidom.

Mahunarke

Pasulj, Leblebije, Tofu, Svi proizvodi od soje

Kombinacija teškog varenja i visokog sadržaja ugljenih hidrata isključuje mahunarke iz prvih faza dijete. One se mogu kasnije ponovo uvesti u malim količinama. Proizvodi od soje su uglavnom zabranjeni.

Pečurke

Pečurke, Tartufi

Pečurke ne hrane kandidu, ali neke gljive mogu izazvati upalnu reakciju ako već patite od kandide. S druge strane, neke lekovite pečurke su u redu i imaju svojstva jačanja imuniteta.

Dodaci

Kečap, Majonez, Senf, Turšija, Ren, Soja sos

Kečap i sos za špagete od paradajza sadrže visoke količine skrivenih šećera. Ovakvi dodaci su generalno bogati šećerom.

Sirće

Sve vrste, osim jabukovog sirćeta

Masti i ulja

Ulje od kikirikija, Kukuruzno ulje, Ulje od repice, Sojino ulje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs