Batat je biljka iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi nije toliko zastupljen, ali ga bez obzira na to mnogo ljudi koristi u svakodnevnoj ishrani. Zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstva, batat je još omiljenija namirnica.
Bogat je prehrambenim vlaknima, a sadrži i mnogo antioksidansa iz grupe karotenoida, posebno beta-karotena. Osim toga, sadrži brojne fitohemikalije, na primer kvercetin, koji ima jako anti-upalno delovanje, i mnoštvo vlakana.
Batat je odličan izvor vitamina
Vitamin B
Vitamin B6 smanjuje nivo homocisteina u našem telu. Homocistein je povezan s mnogim degenerativnim bolestima. Smanjenjem njegovog nivoa u telu, smanjujemo rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je batat odličan za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Vitamin C
Vitamin C ima nekoliko važnih uloga u našem telu. Štiti nas od napada virusa i bakterija, uključen je u formiranje kosti, dobar je za probavu i proizvodnju belih krvnih zrnaca. Pomaže u zaceljivanju rana, učestvuje u stvaranju kolagena zbog kojeg je naša koža mladolika i zategnuta.
Pogledajte i 6 namirnica čija je kora veoma zdrava
Vitamin D
Vitamin D ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Pomaže nam da imamo dovoljno energije, a dobar je za kosti, srce, živčani sistem i kožu.
Beta-karoten
Beta-karoten je snažan antioksidans koji se u velikoj količini nalazi u batatu. Preporučuje se redovna konzumacija namirnica s beta-karotenom jer imaju pozitivno delovanje na lečenje kancerogenih bolesti. Batat može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva, želuca i pluća.
Batat sadrži mnoge minerale
Batat je takođe odličan izvor minerala. Sadrži gvožđe koje pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca, pruža veću otpornost na stres i jača imunološki sistem.
Slatki krompir je odličan izvor magnezijuma, minerala koji umiruje i opušta. Magnezijum takođe čuva srce, krv, kosti, mišiće i živčani sistem.
Pogledajte i 5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane
Kalijum je još jedan mineral kojeg slatki krompir sadrži. Kalijum osigurava optimalan rad našeg srca, smanjuje otečenost i dobar je za rad bubrega.
Mršavljenje i šećeri
Šećeri u slatkom krompiru se sporo otpuštaju u krvotok i odgovorni su za neprekidan dotok energije, bez naglih uspona i padova šećera u krvi. Zbog toga je odlična namirnica za one koji žele da smanje kilograme. Batat je pun vlakana pa zbog toga pruža osećaj sitosti.
Priprema i upotreba
Priprema slatkog krompira je vrlo jednostavna i raznolika. Može biti pečen, kuvan, pripremljen na roštilju, izrađen u testu. Nije ga potrebno soliti, a najbolje ga je pripremati na pari jer tada zadržava najviše hranjivih materija.
Sadrži puno skroba i malo masti, pa je zbog toga visokokvalitetna energetska namirnica. Posebno se preporučuje sportistima i dijabetičarima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Kiwi
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno