Lavanda je biljka koja se uzgaja širom sveta, ali najbolje uspeva na području Severne i Istočne Afrike, Mediterana, Južne Evrope, Indije i Arabije.

Čaj od lavande može pomoći u prevenciji i ublažavanju nesanice. Poznat je po tome da ublažava razdražljivost i anksioznost. Takođe se koristi za smanjenje nivoa stresa i poboljšanje raspoloženja, a koristan je u ublažavanju probavnih tegoba.

Pogledajte Drevni recept za čaj koji čisti organizam

Može pomoći u lečenju i ublažavanju želudačnih i crevnih infekcija. Pomaže u ublažavanju simptoma depresije, a takođe može ublažiti i simptome glavobolja i migrena.

Čaj od lavande, kada se nanosi površinski, može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, astme i bronhitisa. Podstiče znojenje i može pomoći u regulaciji telesne temperature i prevenciji povećanja telesne temperature.

Pogledajte i Neverovatne blagodeti čaja od peršuna

Lavanda sadrži niz jedinjenja koji imaju odlično delovanje na zdravlje, a to su: flavonoidi, tanini i eterična ulja koja sadrže kampor, geraniol i linalol. Ta jedinjenja imaju odlična antioksidacijska i protivupalna svojstva i pomažu u prevenciji niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetes tipa 2.

Priprema:

Stavite cvetove lavande u vodu i pustite da stoje 4 do 5 minuta. Procedite i poslužite s ledom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: centar-zdravlja.net