Najveći svetski majstori su podelili tajne pripremanja najuskusnijih komada mesa. Oni su otkrili kako da meso bude sočno, a ipak savršeno pečeno i hrskavo.
Odresci će biti najukusniji ako ostanu što duže u marinadi, a malo maslaca pre kraja pečenja će im dati dodatnu sočnost.
Kako biste dobili ukusnu koricu na površini odreska, obavezno ga morate staviti u dobro zagrejanu posudu, savetuje slavni kuvar Džejmi Oliver.
Važno je da temperatura pečenja bude visoka, jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; izuzetak je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja.
Da bi se ravnomerno pržili, odresci moraju biti i ravnomerno debeli, pa ih valja dobro izlupati, najbolje između dve folije, slažu se kuvari. Gordon Remzi ističe kako je tajna savršenog odreska ipak u dobroj marinadi.
Tvrđa mesa poput govedine i junetine bilo bi idealno ostaviti barem 24 sata da se mariniraju u frižideru. A piletini ili ćuretini dovoljno je i pola sata. Meso će biti sočnije ako ga premažete s malo maslaca, ali tek pri kraju pečenja.
Osim toga, mnogi greše jer bodu meso tokom pečenja - time ono gubi na sočnosti. Koliko god bili primamljivi, pre posluživanja odreske obavezno pustite da odstoje barem pet minuta kako bi se stigli još malo omekšati.
"Klasični" Burdenovi odresci
Sastojci:
- 4 juneća odreska
- 1/2 šoljice maslinovog ulja
- 4 kašike bibera u zrnu
- 1/2 šoljice maslaca
- 2 kašike konjaka
- 1/2 šoljice teleće supe
- so, biber
Priprema:
Odreske premažite uljem i pospite biberom. Stavite ih na vrelo ulje, ubacite i 1/4 šoljice maslaca, pa pržite po pet min s obe strane. Prebacite posudu u pećnicu na 220°C i pecite još 10-ak min. Izvadite ih iz posude, pa u nju dodajte konjak, supu i ostatak maslaca. Taj umak prelijte preko odrezaka i poslužite s pomfritom.
Džejmijevi vatreni odresci
Sastojci:
- 2 teleća odreska
- kašičica bibera i soli
- 2 cm svežeg đumbira
- 1/2 čili papričice
- češanj belog luka
- limeta
Priprema:
Stavite odreske na dasku, pa ih pospite biberom i solju. Prelijte ih maslinovim uljem, pa popržite na tiganju. Vratite ih na dasku, opet prelijte uljem, pa pospite naseckanim đumbirom, čilijem i belim lukom. Prelijte limetinim sokom, nasecite ih i poslužite s testeninom.
Remzijevi odresci od tune
Sastojci:
- 4 odreska tune
- 1,5 kašičica semenki korijandra
- 250 g kus-kusa
- 150 ml povrćne supe
- 100 ml vode
- so, biber
- 4 kašike maslinovog ulja
- kašika sirćeta
- limunov sok
- povrće
Priprema:
Posolite i popaprite tunu, pospite korijandrom i prelijte maslinovim uljem. Popržite ih na tiganju, pa prelijte mešavinom maslinovog ulja, sirćeta i limunovog soka. Kus-kus stavite u vruću supu i vodu s malo maslinovog ulja, pa pustite 20-ak min da kuva. Poslužite tunu s kus-kusom i pečenim povrćem po želji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: 24sata.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom