Savršen ručak za celu porodicu.

Sastojci

Potrebno je:

oko 1.5 - 2 kg kupusa

4 šargarepe

2 paprike babure

2 glavice crnog luka

po želji svinjskog mesa

malo špic suvih rebra i slaninice

2 kašičice aleve paprike

3 kašike masti

po želji biber

po želji so

po želji origano

po želji suvi biljni začin

malo lovorovog lista

2 dl sode

2 dl soka od paradajza

Priprema

Ovakav kupus je najbolje spremati u zemljanoj posudi sa poklopcem. Ukoliko je nemate može poslužiti i dublja tepsija pa se prekrije folijom. Prvo spremimo sve potrebno i onda samo ređamo. Ja ga zovem kupus složenac. Kupus isečemo na krupnije kocke, luk na veće režnjeve, šargarepu na kolutiće, papriku na šire trake. Meso i slaninu isečemo na krupnije komadiće. Zemljanu posudu namažemo kašikom masti pa ređamo luk, kupus pa povrće. Pospemo alevom paprikom i začinima.

Zatim ređamo meso. Možete staviti bilo koje meso kao i količinu bitno je da lepo zamirišu slanina i suva rebra. Ja sam stavila oko 300 g mesa od buta i poneko suvo rebro i malo slaninice.

Meso možemo malo posoliti pa ređamo opet luk, kupus i povrće. Pa onda začine. Preko svega sipamo sok od paradajza i vodu. Količina zavisi od želje i ukusa ja sam stavila po 2 dl i kupus je bio gušći tako mi se više dopada. Ko voli više čorbasto dodaće više tečnosti.

Sve lepo prekrijemo folijom pa preko poklopac. Stavimo u zagrejanu rernu na 200C i krčka se skoro 3h. Posle nekih sat vremena skinuti foliju kupus promešati. Videćete kad omekša i dobije tamnu boju tad je gotovo. Bitno je promešati s vremena na vreme i dodati vode ako uvri. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: recepti.com