Kao što smo već govorili Italijani isto kao i Francuzi i Španci cene dobar obrok. Pogotovo ako se okupi familija i prijatelji. A u Italiji je poznato da je ručak najbitniji obrok i on može da traje po četiri sata jer oni uživaju u svakom zalogaju, a vole i da naprave pauzu između jela uz piće i prijatan razgovor.
Pranzo ili ručak je veliki obrok osim u industrijalizovanim gradovima. Pre obroka dobije se aperitiv i to je obično proseko. Ručak se sastoji od 4 tanjira: prvi tanjir je prejelo, drugi tanjir su testenine, treći tanjir je glavno jelo, četvrti tanjir je desert. Na kraju ide espreso ili jak probavni liker.
Italijani za predjelo obično služe bruskete, u drugom tanjiru se poslužuje testenina sa plodovima mora ili po želji, dok je treći tanjir meso ili riba sa povrćem, a četvrti tiramisu ili neki drugi desert.
Oni imaju i peti tanjir da tako nazovemo i to obično u primorskim mestima. On se poslužuje između prvog i drugog tanjira, a to su razne vrste školjki i rakova.
https://www.stvarukusa.rs/hleb-i-peciva/kako-da-napravite-italijanske-bruskete-za-samo-5-minuta-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/ukusno-i-brzo-italijanski-kuvar-otkrio-pravi-karbonara-recept/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/brzo-i-jednostavno-ukusne-krmenadle-gotove-za-15-minuta/
https://www.stvarukusa.rs/riba-i-morski-plodovi/recept-za-brzu-i-laku-pripremu-zlatne-ribe-orada-u-vinu/
https://www.stvarukusa.rs/kolaci/kolac-bez-jaja-i-margarina-najbolji-tiramisu-koji-ste-ikada-probali/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus