Mediteranski način ishrane nadaleko je poznat kao najzdraviji, a prema naučnim istraživanjima, ukoliko primenite lekcije Italijana o ishrani, možete živeti i do tri godine duže. Hrana je sastavni deo njihovog života i dosta ulažu u kvalitetne obroke.

Ono što je tipično za Italijane je da vode jako zdrav i balansiran način života. Posmatrano kroz brojke, samo devet odsto populacije ima problema s gojaznoću i povezanim bolestima. Kao što rekosmo, osnovni trik je u balansu, a i u manjim porcijama. Dakle, Italijani jedu češće i manje.

Još jedan trik leži u konzumiranju sveže i sirove hrane. Na italijanskoj trpezi uvek mora biti sveže ribe, povrća, pre svega paradajza, zatim paste, začina, maslinovog ulja i limuna. Italijanski doručak je sasvim različit od američkog ili engleskog i praktikuje se manja porcija. Doručak je obično lagan: kappućino (kafa i mleko), brioš (slatki kolač), ili jednostavni espreso (crna-mala-jaka kafa) i kroasan.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da se u Italiji troši mnogo više novca na hranu nego u ostalim zemljama, pre svega, kvalitetnu hranu, koja je obično zdravija i sadrži manje nezdravih masnoća i šećera.

I ono što je na kraju treba istaći je da Italijani vole da jedu u društvu. Kako tvrde, tako svaki obrok postaje ukusniji. Pored toga što ćete biti srećniji, manje ćete i pojesti, a Italijani se time vode skoro svaki dan.

RECEPT KOJI ĆETE SAČUVATI: Savršeno meki i vazdušasti domaći kroasani (VIDEO)

kroasani doručak espreso italijanska kafa
Foto: Shutterstock shutterstock_705344605

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:najboljeizitalije.rs