Mediteranski način ishrane nadaleko je poznat kao najzdraviji, a prema naučnim istraživanjima, ukoliko primenite lekcije Italijana o ishrani, možete živeti i do tri godine duže. Hrana je sastavni deo njihovog života i dosta ulažu u kvalitetne obroke.
Ono što je tipično za Italijane je da vode jako zdrav i balansiran način života. Posmatrano kroz brojke, samo devet odsto populacije ima problema s gojaznoću i povezanim bolestima. Kao što rekosmo, osnovni trik je u balansu, a i u manjim porcijama. Dakle, Italijani jedu češće i manje.
Još jedan trik leži u konzumiranju sveže i sirove hrane. Na italijanskoj trpezi uvek mora biti sveže ribe, povrća, pre svega paradajza, zatim paste, začina, maslinovog ulja i limuna. Italijanski doručak je sasvim različit od američkog ili engleskog i praktikuje se manja porcija. Doručak je obično lagan: kappućino (kafa i mleko), brioš (slatki kolač), ili jednostavni espreso (crna-mala-jaka kafa) i kroasan.
Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da se u Italiji troši mnogo više novca na hranu nego u ostalim zemljama, pre svega, kvalitetnu hranu, koja je obično zdravija i sadrži manje nezdravih masnoća i šećera.
I ono što je na kraju treba istaći je da Italijani vole da jedu u društvu. Kako tvrde, tako svaki obrok postaje ukusniji. Pored toga što ćete biti srećniji, manje ćete i pojesti, a Italijani se time vode skoro svaki dan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor:najboljeizitalije.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus