Kada su napolju vrućine ne prija nam jaka hrana i zato su naši predlozi odličan izbor jer su lagani.
Salata sa biftekom
Sastojci:
- 250 g bifteka
- miks zelenih salata
- čeri paradajz
- malo parmezana
Za preliv:
- jogurt
- senf
- majonez
Priprema: Biftek lepo ispržite sa obe strane i isecite na što tanje trakice. Zatim u posudu stavite miks zelenih salata koje ćete začiniti uljem, balzamikom, solju i biberom. Dodajte meso, čeri paradajz isečen na pola i parmezan. Sve to lepo promešajte. Napravite preliv tako što ćete pomešati senf, jogurt i majonez i prelijte salatu.
Cezar salata
Sastojci:
- 70 g pančete
- 300 g pilećeg filea
- suvi biljni začin
- biber
- krutoni
- pola ajsberg salate
- 5 čeri paradajza
- balzamiko sirće ili limunov sok
- 2 kašike maslinovog ulja
Za preliv:
- 1 kašičica majoneza
- 1 kašika pavlake
– ukoliko želite da preliv bude ređi, dodajte malo jogurta
Priprema:
Pančetu iseckajte na kockice i propržite u tiganju. U toj masti od slaninice, ispržite i prethodno začinjen pileći file sa obe strane. Ajsberg salatu iseckajte na trakice, čeri na polovine. Pomešajte balzamiko i maslinovo ulje i prelijte preko već posoljene salate.
Salatu slažite sledećim redom: ajsberg i čeri, preko meso, pa krutoni i slanina i na kraju preliv od pavlake i majoneza.
Gaspaćo
Sastojci:
- 3-4 zrela paradajza srednje veličine
- 1 zelena paprika
- 1 mali krastavac
- 1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kriška starog hleba
- 2 kašike sirćeta
- 100 ml maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- 1/2 kašičite sitno seckane ljute paprike
- hladna voda po potrebi
Priprema:
Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite. U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Supu ohladite u frižideru pre služenja. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno