Grašak daje poseban šmek paprikašu, a ako želite možete da koristite i smrznuti samo onda dodajte ranije da se kuva.

Sastojci:

  • 500-600 g pilećeg belog mesa
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1/2 dcl vode za podlivanje luka
  • 8-10 krompira srednje veličine
  • 4 velike šargarepe
  • 1 konzerva od 400 g graška
  • 2 l vode
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 3 + 1 kašičica začina za jelo (može domaći ili npr. aleva kulinat natur)
  • 1/3 kašičice sveže mlevenog bibera (može više, može manje)
  • 1 kašičica sušenog peršunovog lista
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka

Sastojci za knedle:

  • 2 jajeta
  • dobar prstohvat soli
  • oko 7 ravnih kašika brašna (+,-)

Priprema:

Operite meso hladnom vodom. Odstranite eventualnu suvišnu masnoću, pa isecite na kockice. U velikom tiganju u sopstvenom soku dinstajte meso, da dobije belu boju sa svih strana. Ostavite ga još malo da se dinsta bez dodavanja vode, ulja, ičega…

Dok se meso dinsta, očistite krompir, šargarepu, luk. Sve dobro operite. Isecite krompir na kockice, šargarepu na polukolotove širine oko 1/2 cm. Luk isecite na sitne kocke. Šargarepu i krompir stavite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati paprikaš.

Izdinstano meso prebacite u šerpu sa krompirom. Stavite luk u tiganj, pa ga propržite bez dodavanja vode ili ulja u istom tiganju u kojem ste dinstali meso. Kada je malo omekšao luk, podlijte ga sa 1/2 dcl vode, pa ostavite da se malo dinsta u vodi, da omekša. Prebacite i crni luk u šerpu.

Sipajte u šerpu 2 l vode. Dodajte crvenu mlevenu papriku, 3 kašičice začina za jelo, biber, peršunov list, bosiljak. Ostavite da provri, smanjite jačinu ringle da se paprikaš lepo krčka i poklopite. Kuvajte dok se krompir skoro ne raspada.

20-tak minuta pred kraj kuvanja, dodajte grašak iz konzerve. Nemojte ga ocediti, nemojte ga ispirati, samo ga onako, kašikom malo pritisnite kada vadite iz konzerve, pa stavite u paprikaš.

Priprema knedli:

Umutite jaja i so. Za početak, dodajte nekih 5 kašika brašna i dobro umutite viljuškom. Smesa treba da bude takva da možete zagrabiti kašičicom, a da baš ne curi sa nje. Dakle, dok nije tako, postepeno dodajte još brašna. Umutite da ne bude grudvica.

Ukuvajte knedle u paprikaš. Kašičicu umočite u paprikaš, pa zagrabite smesu za knedle (otprilike pola kašičice). Umočite ponovo kašičicu u paprikaš, da smesa spadne u saft. Ponavljajte sve sok imate smese. Ostavite nekih 10- tak minuta da se knedle skuvaju.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: kuvajmoblogovski