Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJA TRADICIONALNOG NAPITKA: Ovo je ORIGINALNI RUSKI čaj i ne sadrži kofein!

Mahom kupovni čajevi ne sadrže originalne sastojke, već prerađevine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Originalni Ruski čaj se dobija od listova divlje, samonikle lekovite biljke Epilobium angustifolium, koja u prirodi slobodno raste na područjima severnije klime, kao što je Sibirska, Severno-Evropska i Severno-američka regija.

Ova biljka ne sadrži kofein.

Jasno je stoga da Camelia sinensis – čajna biljka, nema ama baš nikakve veze sa Rusijom, i naravno nikada nije bila i ne može biti Ruski čaj, kako je predstavljaju. Radi se dakle o dve sasvim različitie biljke.

Pročitajte i Recept za ruski čaj koji popravlja vid i čisti sav otpad iz bubrega

Zato uvek pitajte prodavca koji je sastav Ruskog čaja.

Od biljke Epilobium angustifolium, Rusi su već više od hiljadu godina unazad spravljali napitak koji se u Evropi i Aziji tradicionalno nazivao Ruski ili još preciznije Koporski čaj. Ovaj drugi je ime dobio po mestu u Kaljiningradskoj oblasti Kopor, i gde je bio koncentrisan najveći broj proizvođača ovog čaja.

Pročitajte i Čajevi sa istoka

Koporski – crni čaj, dobijao se potpunom ili delimičnom fermentacijom listova ove lekovite biljke. Listovi su izlagani procesu fermentacije pre sušenja, radi dobijanja punijeg, i kvalitetnjeg ukusa.

Ruski ili Koporski ili Ivan čaj, je napitak koji je u stanju da izleči skoro sve bolesti čoveka – verovali su ljudi onoga doba. Evropskii lekari tog vremena, redovno su preporučivali pacijentima ovaj napitak kao lek.

Koporski ili ruski čaj je bio toliko popularan u Evropi sredinom devetnaestog veka, zahvaljujući čemu je devedesetih godina istog dospeo na drugo mesto liste izvoznih artikala tadašnje Carske Rusije.

U srednjevekovnoj Rusiji je čak služio i kao sredstvo plaćanja umesto novca.

Engleska, kao tradicionalni potrošač čaja je u to vreme bila najveći uvoznik ovog napitka. Kako proizvodnja nije mogla da pokrije potražnju (biljka se sakuplja u prirodnim staništima), dobar deo Evrope je do Ruskog čaja dolazio putevima krijumčara i švercera.

Englezi su shvatili da nema dovoljno ponude ruskog čaja kolika je tražnja za njim.

attachment-caj-shutter
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pročitajte i Ruski narodni lek za podmlađivanje

Došli su na ideju da iskoriste ovu situaciju. Lako su došli do ogromnih poseda u Indiji i na njima zasadili velike plantaže čajne biljke Camelia sinensis, koja se tamo tradicionalno koristila za razbijanje pospanosti (kofein), ali koja nije imala nikakvu popularnost u Evropi. Imala je jako sličan ukus sa Ruskim čajem što im je za početak bilo sasvim dovoljno. Jeftina radna snaga, ogromne plantaže i aktivna medijska kampanja bili su preduslovi za dobru zaradu na čaju, što su upravo i iskoristili..

Engleska istočnoindijska kompanija (jedna od prvih multinacionalnih kompanija u svetu) je krajem devetnaestog veka bila je inicijator velike prevare evropskih potrošača, koja i dan danas traje.

Kako je i list čajne biljke takođe mogao da fermentira, počeli su da proizvode crni indijski i cejlonski čaj, koji su Evropljanima ponudili umesto koporskog – ruskog crnog čaja.

Ukus im je bio sličan, tako da su uspešno počeli da izbacuju skupi ruski proizvod i umesto njega plasiraju svoj jeftini Indijski čaj od Camelie pod starim proverenim brendom "Ruski čaj".

Prevara im je zbog sličnog ukusa i nestašice ruskog čaja, jako dobro uspela i Evropa je ubrzo zaboravila pravi ukus originalnog Ruskog čaja koji se spravlja od Epilobiuma.

Za negativne posledice kofeina kojim obiluje Indijska čajna biljka se tada nije ni znalo.

Imali su ubrzo bagatelno jeftinu sopstvenu proizvodnju čaja. Mogli su da ga proizvode u ogromnim količinama i tako zadovolje sve potrebe tržišta, za razliku od Ruskog čaja koji se nije mogao gajiti plantažno, ali je zato bio bez kofeina i mnogostruko korisniji za zdravlje čoveka.

Pročitajte i Po čemu se razlikuju zeleni i crni čaj

Oktobarska revolucija i dolazak komunizma u Rusiju išao im je na ruku. Kao rezultat opšte medijske, trgovinske, i svake druge blokade prema SSSR-u potpuno je sa Evropskog tržišta nestao Ruski čaj i čudotvorna lekovita biljka kako su je nazivali krajem devetnaestog veka Epilobium angustifolium otišla je u zaborav. Na njeno mesto, dovedena je manje vredna i kofeina puna čajna biljku Camelia sinensis koja je zahvaljujući propagandi i reklami „poprimila" sve osobine Ruskog čaja.

Ruski čaj se međutim, zahvaljujući kvalitetu i lekovitosti poslednjih desetak godina naglo vraća na tržište Evrope i Amerike na mesto koje mu s pravom pripada. Epilobium angustifolijum se već sada nalazi u preko 1200 različitih proizvoda farmaceutske i kozmetičke industrije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: srbijuvolimo.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti