Nakon dvadeset minuta žvakanja hrane, tanko crevo počinje lučiti hormone kao što su kolecistokinin i leptin, koji signaliziraju mozgu da je želudac pun.

Međutim, isprekidano ili prebrzo konzumiranje hrane može zaustaviti ovaj proces, što često rezultira uzimanjem puno veće količine hrane nego što je potrebno.

Pogledajte i Evo zašto nikako ne bi trebalo da jedete na brzinu

Uzimanje hrane u žurbi može sniziti nivo hidrohlorne kiseline u želucu. To može usporiti proces probave i uzrokovati da delimično probavljena hrana dospe u creva. Zbog toga možete osetiti bolove i nadutost u trbuhu. Eto još jednog razloga da odvojite dovoljno vremena za obrok, kao i da dobro sažvačete svaki zalogaj. 

Kada jedete na brzinu i u pokretu, popušta i vaša samokontrola. Visokokalorične namirnice, bogate jednostavnim ugljenim hidratima, izazivaju oscilacije nivoa glukoze u krvi, kao i njen nagli pad, zbog čega ćete brzo ponovo osetiti umor i glad.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zdravakrava