Uz pomoć ova tri jednostavna trika neće vam teško pasti da proleće dočekate kao da ste preskočili zimu.
Nova studija potvrđuje da zimsko nabacivanje viška kilograma proizlazi iz evolucijskih razloga.
Taj se proces događa zbog biološki predviđenog rizika od gladi - kaže Endru Higinson, bivši profesor psihologije, i dodaje:
U prirodi zimi baš i nema hrane, a višak masti bi trebalo da nas čuva dok ne pronađemo nešto za ishranu. Osnovni pokretači našeg ponašanja uglavnom se nisu menjali još od praistorije.
Kako biste izbegli ovu zamku, nutricionisti predlažu nekoliko jednostavnih mera za održavanje dobre linije i zdravlja preko zime.
Dodajte začine
Dodajte cimet, muskatni oraščić i karanfilić u zobene pahuljice, žitarice ili jogurt, a uveče te začine možete da sipate i u šolju toplog bademovog mleka. Takođe, koristite svež ruzmarin, a ako ga nemate, pomoći će i suv. Ova biljka čini čuda za vaše nepce i nećete morati da posežete za teškim marinadama. Dovoljno je da prženo meso ili povrće prelijete sokom od limuna, maslinovim uljem i ruzmarinom.
PROČITAJTE JOŠ: Namirnice koje greju u hladnim danima bolje od tople supe
Jedite hranu koja greje
Hladnoća je izvor stresa za telo - kako bi temperatura bila stabilna i održavala homeostazu (ravnotežu), potrebno vam je više energije. Zamenite nezdrava jela zdravim čorbama i varivima napravljenim od puno zelenog lisnatog povrća, belog i crnog luka. Takođe, uključite mahunarke, ljutu papriku, đumbir i biljne čajeve - oni će vam pomoći da zagrejete telo.
Izbacite puter i umesto njega koristite kokosov puter ili ulje za ukusna jela bez sastojaka koji stvaraju upale. Koristite integralno brašno umesto belog.
PROČITAJTE JOŠ: Kineska medicina: Koje namirnice odgovaraju kom tipu ličnosti
Vino može da pomogne
Nauka ima dobre vesti za ljubitelje vina. Ako ste u potrazi za najlakšim načinom da izgubite višak kilograma, izgleda da vaš omiljeni "tečni greh" zapravo može da doprinese rešenju.
Istraživači su otkrili da vino i mršavljenje idu ruku pod ruku. Nedavno sprovedena studija navodi da supstanca pronađena u crnom vinu koja se zove resveratrol pomaže da se "belo salo" pretvori u "bež mast", odnosno mast koju je lakše sagoreti. Odvojena studija iz 2012. godine zaključila je da pijenje vina kasno noću umanjuje želju za hranom i tako pomaže pri mršavljenju.
Pre nego što vas ovo naučno otkriće odvede pravo do frižidera, setite se da previše crnog vina može da ima i negativne efekte. Kako biste u organizam uneli resveratrol bez alkohola, stručnjaci sugerišu konzumaciju borovnica, jagoda, i naravno, grožđa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Ljubav&Zdravlje
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem