Odrezak

Glavni kuvar u londonskom restoranu Parlament Skver i pobednik "MasterChefa: The Professionals" Stive Grovs kaže za Independent da do 30. godine treba znati spremiti ukusan odrezak. Ako ga znate pripremiti tako da bude sočan i s dobrim umakom, kaže Grovs, neće vam nedostajati prijatelja s kojima ćete podeliti taj užitak.

Zdrava hrana

Filip Rot, koji takođe radi u Londonu i vodi restoran, smatra da je važno naučiti temelje zdrave prehrane koja ne mora biti jednolična i bezukusna. Šalša je jedan od primera kojim možete namirnice poput ribe ili mesa učiniti ukusnim jelima punim ukusa.

Mi smo probali, probajte i vi: 7 trikova za lakše kuvanje.

Omlet i kajgana, pečeno pile i palačinke

Vrhunska njujorška kuvarica Silvia Baldini kaže da bismo do 30-te trebali znati napraviti odličan omlet i kajganu. Baldini otkriva da se sa ta dva, naizgled, jednostavna jela meri i kulinarsko umeće profesionalnih kuvara. Omlet treba biti prozračan, a ako vam to ne ide, za dobru kajganu nema izvinjenja. Njen savet za ukusnu kajganu je taj da dodate malo maslaca, ali izbegavajte mleko. Na spisku je i sočno pečeno pile s dobrom marinadom, ali i palačinke, pesto i umak od paradajza, te misli da bismo trebali znati napraviti čokoladni kolač i savršeno ispeći lososa. Baldini kaže da je losos izuzetno zdrav i ukusan, a za pripremu je dovoljno 15 minuta na srednje jakoj vatri.

Želite nešto slatko i jednostavno? Ispecite brauni

Uz umake, poslastice poput popularnih kolača brauni ili karamelizovanig tarta od limuna osnovni su recepti na popisu kuvara Paula Fildinga.

Paelja

Tradicionalno špansko jelo paelja na popisu je kuvara Omara Aliboja. Rođen je u Madridu, a radi u Londonu. Paelju smatra idealnim jelom koje se priprema u jednom loncu i može se savladati nakon nekoliko pokušaja, dakle lakše nego rižoto, a odlično je rešenje za porodični obrok ili veće druženje.

Pogledajte i Top 5 starinskih čorbastih jela koje nikad nećemo zaboraviti (RECEPT)

Servirajte dobro pečeno meso s umacima i povrćem

Kvalitetno meso uveliko utiče na njegov ukus, kaže cenjeni kuvar Loik Le Pape koji sprema vrhunske delikatese u restoranu Burges Hil u britanskom okrugu. Osim dobro pripremljenog mesa, Loik Le Pape savetuje da do 30. treba naučiti pripremiti ukusno povrće, umake, marinade, krompir...

Bolonjeze, pirinač, poširana jaja 

Jaja su očito uvek "in" namirnica, a kuvar Ping Kumbes bira tehniku poširanja. Zna da je to zahtevnija tehnika, a ako se ne želite upustiti u kuvanje jajeta bez ljuske, probajte manje zahtevan i mnogima omiljeni umak bolonjez. Dobro kuvan pirinač obavezan je za Kumbesa i to smatra kulinarskim umećem koje svakako treba svladati do tridesetih.

Manje je više

Puno je lakše pripremiti jelo od 50 namirnica i staviti ih na tanjir, ali više ćemo ceniti jelo s tri savršeno pripremljena sastojka – moto je kuvara Aleka Tomasa. I na njegovom je spisku obavezan umak holandez, ali i poširana  jaja pripremana na način zvani benedikt.

Želite li se više posvetiti kuvanju, onda probajte sami napraviti lisnato testo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: tportal.hr