Razlog tome je što skrob može podstaći nagli porast šećera u krvi. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ praćena je 21 hiljada trudnica koje nisu imale neku hroničnu bolest pre trudnoće. Trudnoća telo stavlja pred dodatne zahteve i kod nekih se žena tada pojavi dijabetes.

Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja ali može predstavljati dugoročni zdravstveni rizik za majku i dete. U okviru istraživanja naučnici su pokušali da otkriju šta čini neke trudnice izloženijima mogućnosti pojave dijabetesa.

Među praćenim trudnicama kod 854 pojavio se gestacijski dijabetes. Uočeno je da je rizik od pojave dijabetesa bio 27 posto veći kod trudnica koje su prosečno jele dva do četiri puta nedeljno obroke koji su sadržavali 100 grama kuvanog, pečenog ili pire krompira, kao i čipsa. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krompira nedeljno rizik je rastao i do 50 posto.

Pogledajte i Sok od kupusa leči dijabetes

Naučnici kažu kako bi zamena dela obroka krompira nedeljno drugim povrćem poništila negativni efekt.

Prema britanskim prehrambenim preporukama namirnice koje sadrže skrob poput krompira trebalo bi da čine oko trećine hrane.

Neke namirnice s visokim glikemijskim indeksom otpuštaju šećer u krv brzo a druge s niskim otpuštaju ga sporije. Unošenje namirnica s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u lečenju dijabetesa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: net.hr