Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

7 najzdravijih i najukusnih posnih jela

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Počelo je vreme posta, a ovo su najzdraviji recepti pripremljeni na vodi

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Božićni post je počeo, a završava se 7. januara. On podrazumeva suzdržavanje od hrane životinjskog porekla.

Izbacivanjem mresne hrane u periodu od 40 dana smatra se čišćenjem duha.

Praktikuju ga pravoslavni vernici, ali i svi oni koji pribegavaju zdravom načinu ishrane.

Kako bi se izgradio balans unutar duše preporučuje se post, time se izbacuje sve ono negativno, a ostavlja se mesta da se posadi nešto novo i pozitivno.

Mi vam preporučujemo par obroka koji će vas činiti sitim, ali i vitalnim.

Posni kačamak sa krompirom

500 g krompira

400 g kukuruznog brašna

1/2 šolje ulja ili 100 g posnog margarina

so

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-kacamak
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Salata sa tunjevinom

Tunjevina u komadu(konzerva)150g

Paprika crvena 1kom

Beli luk 1 čen

Limun 1/2

Rukola 50g

Bebi spanac 50 g

Senf sa medom 1 kafena kasika

Balzamiko toping 3 kafene kasike

Čeri paradajiz 6-7 kom.

So prstohvat

Biber prstohvat

Maslinovo ulje 3 supene kasike

Parmezan u listovima 20g

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-salata_sa_tunjevinom
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Boranija na dalmatinski način

400 g boranije

2 srednja krompira

3 čena belog luka

malo soli i bibera

malo maslinovog ulja

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-boranija_na_dalmatinski_nacin
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Domaća sardina sa povrćem

800 g sitne ribe 

1 glavice crnog lika 

2 paprike zelene 

4 šargarepe 

2 paradajza 

lorber biber u zrnu 

1 kašike sirćeta 

200 ml ulja 

1 kašika začina

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-riblja_sardina
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posni krompir iz rerne na manastirski način

1 kg krompira

150-200 ml maslinovog ulja

1-2 limuna (sveže ceđen sok)

5-6 čena belog luka sečen na tri dela

4-5 lista lovora svaki iseckan na četvrtinu

origano, so, biber

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-posni_krompir_iz_rerne_na_manastirski_nacin_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Fiš-paprikaš na slavonski način

1 kg ribe (som i šaran)

1,3 l vode

2 decilitra belog vina

500 grama crnog luka

dva-tri naseckana čena belog luka

tri kašike ulja

jedna kašika slatke crvene paprike

jedna do dve male suve ljute papričice (čili)

so i biber u zrnu

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-fis_paprikas_na_slavonski_nacin
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posne punjene paprike na hilandarski način

6 suvih crvenih paprika

3 praziluka ili jedna srednja glavica luka

100g krupno mlevenih oraha

1 šoljica pirinča

Začini po ukusu: so, biber, mlevena paprika, suvi biljni začin

Pripremu pogledajte OVDE

attachment-posne_punjene_paprike_na_hilandarski_nacin
Izvor: Profimedia/Shutterstock

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti