Jeste li znali da Ruska, već tradicionalna, salata sa naših prostora zapravo i ne zaslužuje taj naziv. Naime, salata koja već niz godina zauzima centralni deo slavskih trpeza i koja je sinonim za veselja i proslave, trebala bi nositi ime Internacionalna salata.

Kako neki izvori navode, salatu je prvi pripremio šef kuhinje čuvenog moskovskog restorana Lusijan Olivije, ali ona zapravo nije imala nikakve bveze sa današnjom verzijom.

S druge strane, ista salata vezuje se i za Napoleonove kuvare koji su morali biti veoma maštoviti.

Danas se sastav salate više uklapa u francusku verziju, sudeći po knjigama francuskih kuvara.

Pogledajte OVDE kako se priprema ruska slata

Ruska salata nije dobila ime zato što je potekla iz istoimene zemlje, već je na toj teritoriji prvi put otkrivena, a kako je dobijala na svetskoj popularnosti, tako joj se i sastav menjao i prilagođavao te je danas postala tradicionalni miks svih nacija.

Zbog njenog ukusa i brze i jednostavne pripreme, ostala je hit kroz vekove.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu