Ne ostavljajte čišćenje za posle

Prva stvar koju treba učiniti nakon što završite s ceđenjem jeste lagano udariti cediljkom nekoliko puta o sudoperu tako da sav višak odmah ispadne iz sitnih rupica. Tako se ostaci hrane neće zalepiti i ukrutiti pa će i čišćenje posle biti brže. Ukoliko zaboravite da očistite cediljku, olakšajte muke pre pranja pa je stavite na 15 minuta u toplu vodu s malo deterdženta. Čak možete dodati i malo belog sirćeta jer će ubrzati proces otpuštanja skorelih komadića u rupicama.

Pogledajte i Kako da očistite zagorele šerpe

Ručno pranje najbolje je rešenje

Čim završite s korišćenjem cediljke, najbolje je da je odmah i operete, ali ne u mašini za sudove jer je moguće da će se na nekim mestima ostaci hrane zadržati. Čvrst stisak, pena i gruba strana sunđera sigurno će biti učinkovitiji. Nakon što ste cediljku dobro otresli ili namakali ako ste je zaboravili odmah oprati, dobro je isperite pod toplom vodom i zatim ručno izribajte.

U slučaju onog najgoreg, da se hrana u rupicama cediljke toliko zasušila i skorila da nije pomoglo ni namakanje, možete pribeći nekim drugim trikovima. Umesto sunđera za pranje posuđa neki koriste četku za pranje flaša, staru četkicu za zube ili žicu koja služi za ribanje posuđa.

I na kraju, cedeiljka će se najbolje osušiti do kraja ako je  ostavite na otvorenom, na radnoj površini u kuhinji jer se voda lakše zadržava u tim sitnim rupicama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: tportal.hr