Ne ostavljajte čišćenje za posle
Prva stvar koju treba učiniti nakon što završite s ceđenjem jeste lagano udariti cediljkom nekoliko puta o sudoperu tako da sav višak odmah ispadne iz sitnih rupica. Tako se ostaci hrane neće zalepiti i ukrutiti pa će i čišćenje posle biti brže. Ukoliko zaboravite da očistite cediljku, olakšajte muke pre pranja pa je stavite na 15 minuta u toplu vodu s malo deterdženta. Čak možete dodati i malo belog sirćeta jer će ubrzati proces otpuštanja skorelih komadića u rupicama.
Pogledajte i Kako da očistite zagorele šerpe
Ručno pranje najbolje je rešenje
Čim završite s korišćenjem cediljke, najbolje je da je odmah i operete, ali ne u mašini za sudove jer je moguće da će se na nekim mestima ostaci hrane zadržati. Čvrst stisak, pena i gruba strana sunđera sigurno će biti učinkovitiji. Nakon što ste cediljku dobro otresli ili namakali ako ste je zaboravili odmah oprati, dobro je isperite pod toplom vodom i zatim ručno izribajte.
U slučaju onog najgoreg, da se hrana u rupicama cediljke toliko zasušila i skorila da nije pomoglo ni namakanje, možete pribeći nekim drugim trikovima. Umesto sunđera za pranje posuđa neki koriste četku za pranje flaša, staru četkicu za zube ili žicu koja služi za ribanje posuđa.
I na kraju, cedeiljka će se najbolje osušiti do kraja ako je ostavite na otvorenom, na radnoj površini u kuhinji jer se voda lakše zadržava u tim sitnim rupicama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: tportal.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus