Jak imunitet – to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta – narodni lekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu. To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zameni prirodne proizvode, koji su lako dostupni i veoma efikasni u lečenju raznih bolesti.

Pročitajte i Vitaminska salata - čisti organizam i smanjuje masne naslage

Danas vam predlažemo „Vitaminsku bombu“ – odlično sredstvo za jačanje imuniteta za celu porodicu. Imajući pripremljenu teglu vitamina – zadovoljićete ne samo dečije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cele porodice. Predlažemo vam dva recepta smese za jačanje imuniteta. Oba su izvrsna – i isprobana. Na vama je da izaberete.

Prvi recept za jačanje imuniteta za decu i odrasle

Biće potrebno:

– 100 g suvog grožđa

– 150 g zrna oraha

– 100 g badema

– kora od dva limuna

– 100 g suvih kajsija

– 100 g suvih šljiva

– 250-300 g meda

Sameljite na mašinu za mlevenje mesa: suvo grožđe, orahe, bademe i limunovu koru. U smesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samlele. Promešajte. Dalje, dodajte samlevene suve šljive i suve kajsije. Promešajte. Na kraju dodajte med i opet promešajte. Ostavite da odstoji na tamnom mestu 1-2 dana.

Za decu stariju od 3 godine – 1 kašičica dva puta dnevno.

Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.

Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.

Pročitajte i Ruski kvas - tradicionalna vitaminska bomba za hladne dane

Drugi recept za jacanje imuniteta za odrasle:

Sastojci:

– 200 g suvih kajsija

– 200 g suvih šljiva

– 200 g suvih smokava

– 200 g oraha

– 1 limun

– 50 ml rakije

– 250 g meda

Vitaminska bomba

Suvo voće i limun zajedno sa korom sameljite na mašinu za mlevenje mesa. U smesu dodajte med i rakiju i promešajte. Teglu drzite u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku pre obroka.

Budite zdravi!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: uspesnazena.com