Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti.

Jaje može da se pripremi na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu belančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje, piše Yumama.com

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Zahvaljujući ljusci, kuvana jaja zadržavaju svu hranljivu vrednost. Evo saveta kako da ih skuvate.

Hladna jaja stavite u šerpu (u jedan red). Nalijte vodom sa česme - oko tri centimetra preko jaja. Poklopite i na visokoj temperaturi dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu, pa na umerenoj vatri kuvajte još devet minuta. Dodavanje soli u vodu za kuvanje olakšava kasnije ljuštenje. 

Pročitajte i Šta će se desiti ako jedete jaja svaki dan?

Potom jaja stavite pod mlaz hladne vode. Tako ohlađena stavite u čistu kutiju ili karton da ne bi apsorbovala mirise druge hrane iz frižidera. 

Sveže jaje se teže ljušti od onog koje je staro sedam do deset dana.

Da li je jaje sveže?

U času sa vodom ubacite sveže jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim delom okrenuto ka gore, sveže je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti jer je pokvareno.

Jaje koje se nalazi negde na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti sveže.

Pročitajte i Koliko jaja zaista smemo pojesti dnevno?

Kako se čuvaju jaja?

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo. 

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata posle kuvanja, jaja treba staviti u frižider - tako mogu da ostanu sveža do nedelju dana. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/