Sosevi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili, a pride se u njihovom sastavu može naći i pola Mendeljejevljevog sistema elemenata. Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari.

Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za soseve bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sadrže prirodne sastojke! Ovi sosevi dodaju savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!

Španski salsa sos

SASTOJCI

15 čeri paradajza

1 čen belog luka

20 g mladog luka

20 g mirođije

1 kašičica balzamika

1 kašika paradajz paste

1 kašika maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Pročitajte i Pročitajte i Pikantni sos

PRIPREMA

Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.

Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

Preliv za salatu

SASTOJCI

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike balzamika

1 čen belog luka

so i biber po ukusu

Pročitajte i Domaći tako sos

PRIPREMA

Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.

Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

Sos od mirođije

SASTOJCI

20 g mirođije

6 čenova belog luka

1 limun

½ kašičice limunove kore

100 ml maslinovog ulja

soli po ukusu

Pročitajte i Tartar sos

PRIPREMA

Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.

Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

Tzatziki sos

SASTOJCI

2 čena belog luka

1 krastavac

125 ml gustog jogurta

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika limunovog soka

20 g peršuna

Pročitajte i Kako da napravite domaći Vorčester sos

PRIPREMA

Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji.

U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega! Detaljnije ovde

Kiselo-slatki sos

SASTOJCI

4 kašike vode

1 kašičica kukuruznog brašna

2 kašike šećera

2 kašike sirćeta

1 kašika paradajz paste

1 kašika soja sosa

3 kašike soka od pomorandže

Pročitajte i Sos od jabuka

PRIPREMA

U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.

Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

Pesto sos

SASTOJCI

60 g bosiljka

2 čena belog luka

50 g parmezana

3 kašike pinjola

100 ml maslinovog ulja

Soli po ukusu

Pročitajte i Italijanski paradajz sos

PRIPREMA

Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

Sos od sira

SASTOJCI

200 g topljenog sira

10 ml zejtina

200 ml neutralne pavlake

3 kašike pinjola

50 g tvrdog sira

začini po želji

PRIPREMA

Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.

Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

SAVET

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: uspesnazena.com