Žalfija ili kadulja je prirodan antibiotik širokog spektra dejstva- Raste na našem području, a njena lekovita svojstva smo potcenili, okreću ći se orijentalnim ili biljkama koje ne rastu u našim krajevima.
Međutim, moderna nauka ovu biljku svrstava u najzdravije biljke, ima vrlo jako antibakterijsko i antigljivično dejstvo.
Čak je i Hipokrat rekao: "Zašto bi umro čovek u čijem vrtu raste žalfija?", a drevni Egipćani su je koristili i za plodnost.
Pročitajte još o svemoćnoj žalfiji.
Žalfija je pored svih lekovitih svojstava, još i idealan diuretik, antioksidan i pruža širok spektar zdravstvenih benefita.
Žalfiju takođe možete konzumirati kod psihičkih tegoba, prekomernog znojenja, ublaživanja predmenstrualnog sindroma, upalnih infekcija, reumatskih tegoba...
Pročitajte 3 recepta protiv prehlade od žalfije i cimeta za zdravlje cele porodice.
Čaj žalfije se priprema od listova sušenih ili svežih prokuvanih u vodi. Neka odstoji 3-4 minuta.
Napomena:
Žalfija može biti kontraindikovana sa pojedinim lekovima, stoga se konsultujte pre upotrebe sa lekarom ili farmaceutom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno