Ponavljanje je majka mudrosti, a ono će vam biti od velike koristi ako želite da se usavršite u svojim kuvarskim veštinama. Na tom putu pomoći će vam i ovi kulinarski trikovi:
1. Držite crveni luk u frižideru: lakše ćete ga iseckati i manje će vam suziti oči.
2. Ako želite ispeći kremastiju kajganu dodajte im mrvicu pavlake za kuvanje.
3. Zamrznite letnje bobičasto voće na sledeći način: rasporedite ga po plehu za pečenje i tako stavite u led. Nakon zamrzavanja premestite ga u vrećice za zamrzivač. Umesto smrznutih grudvi imaćete odvojene plodove.
Pogledajte i: Kako da uklonite miris belog luka sa ruku (VIDEO)
4. Ne znate prepoznati al dente špagete? Pažljivo izvadite jedan rezanac iz kipuće vode, pustite da voda istekne iz njega pa ga bacite na keramički tanjir. Ako ostane zalepljen – vreme je za gašenje šporeta! Ako pak sklizne s površine nastavite ga kuvati.
5. Preko dizanog testa stavite mokru krpu, pa se isto neće skoriti i tako upropastiti pečenje hleba, peciva i drugih pekarskih poslastica.
6. Ulje za prženje dodajte na prethodno zagrejanu tavu, i tako sprečite lepljenje namirnica za dno.
Pazite gde držite začine i druge namirnice i tako produžite njihovu svežinu i ukuse
Pogledajte i: Tajna savršeno kuvane testenine
7. Želite izvući svu vlagu iz neke namirnice, a ne želite kupovati profesionalni dehidrator? Stavite je u pećnicu na najnižu moguću temperaturu, a vrata pećnice ostavite odškrinuta uz pomoć drvene varjače.
8. Za desert vam treba samo pola jabuke? Polovinu koju ne planirate iskoristiti naprskajte limunovim sokom i tako sprečite tamnjenje ploda.
9. Namažite zaleđeno meso s malo sirćeta, kako bi ubrzali proces odmrzavanja, ali i omekšali meso pre termičke obrade.
10. Produžite svežinu i sprečite prevremeno kvarenje mleka na sledeći način: ubacite prstohvat soli u mleko nakon što prvi put otvorite bocu.
11. Glazuru ćete lakše ravnomerno razmazati preko torte ako nož nakratko nakvasite u toploj vodi, a onda se bacite na ukrašavanje.
12. Domaći sladoled brže će se zalediti u aluminijumskoj posudi.
Neke greške, poput dodavanja previše soli omiljenoj supi, daju se ispraviti tokom kuvanja
Pročitajte i: 8 isprobanih trikova kulinarskih majstora
13. Stvrdnjuje li vam se sadržaj slanika? Stavite u posudicu par zrna nekuvanog pirinča koji će popiti svu vlagu.
14. U supu ste stavili previše soli? U supu stavite sirovi krumpir i pustite da se kuva dok ne 'popije' sav višak ovog začina.
15. Salatu ćete ravnomernije začiniti ako sve sastojke dresinga prvo promešajte u staklenoj posudi s poklopcem, a tek onda prelijete preko povrća.
Pogledajte i: Otkrivamo vam tajne kuvanja koje će vam uštedeti vreme
16. Svežoj ribi ćete lakše odstraniti ljuske, ako je celu uronite u kipuću vodu na jedan minut, pa onda nastavite uobičajenim putem.
17. Dodajte prstohvat soli u kipuću vodu pre nego što stavite kuvati jaja i tako sprečite eventualno pucanje opne. (Jaja nemojte 'bacati' u vodu, već ih nežno položite u kipuću vodu uz pomoć kašike.)
18. Krišku jabuke položite na stvrdnutu grudvu smeđeg šećera, jer će je ona 'opustiti'.
19. Ne ostavljajte začine u blizini šporeta, jer gube svoj ukus na vlažnim, svetlim i toplim mestima.
20. Ne podnosite miris i ukus dinstanog luka? Ispecite ga u ljusci u pećnici, pa onda kremastu strukturu dodajte umacima, mesu i drugim jelima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem