Pakovanje pirinča može sadržavati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti pre kuvanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale pirinač pre kuvanja, ali i prale zrna.
Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač
Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i lepljivo. S druge strane oni koji ne peru pirinač prije kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus riže.
Ne perite pirinač
Kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu.
Pogledajte i Ovako se priprema najukusniji pirinač
Perite pirinač
Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete u rinfuzi, ili primetite da je pirinač izrazito beo. U proizvodnji se zrna nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji.
Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti skroz čista.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: punkufer
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu