Pripremate slastan desert, a nedostaje vam neki od osnovnih sastojaka? Patite od alergije ili intolerancije na određeni sastojak ili jednostavno želite eksperimentirati u kuhinji?
Nema problema – tradicionalne sastojke za pečenje poput brašna, jaja, mlečnih proizvoda i šećera, lako je zameniti u receptu, samo treba znati kako.
Tako je na primer 1 šoljicu belog brašna moguće zameniti 1 ½ šoljicom prezli ili 7/8 šoljice belog ili smeđeg pirinčanog brašna ili 1 šoljicom kukuruznog brašna ili pak s 1 i jednom trećinom šalice zobenih pahuljica. Imajte na umu da ukoliko standardno belo brašno zamenjujete onim bez glutena poput pirinčanog ili kukuruznog brašna, da je receptu potrebno dodati više tečnosti, jer brašna bez glutena apsorbiraju više vlage. Dodatno, zamene za belo brašno zahtevaju dodatne količine praška za pecivo, na način da se na svaku šoljicu zamenjenog brašna doda 2.5 čajne kašičice praška za pecivo.
Pročitajte i: Top 8 namirnica za zdravlje žena
Čime zamijeniti jaje, mlijeko i šećer
Ovakve zamene daju najbolje rezultate ukoliko u originalni recept idu najviše dve šoljice brašna, no s malo prakse moguće je usavršiti i recepte koji u originalu zahtevaju više šoljica belog brašna. Ukoliko kod pečenja tražite zamene za jaja pokušajte 1 jaje zameniti s mešavinom ½ čajne kašičice praška za pecivo, 1 čajne kašičice vode i 1 čajne kašičice sirćeta. U pripremi kolača kao zamena za 1 jaje dobro funkcioše i 1 čajna kašičica želatina i 3 kašičice mlake vode. Ako, pripremate hleb pokušajte 1 jaje zameniti s ¼ šoljice sojinog jogurta.
U današnje je vreme kravlje mleko vrlo lako zameniti istom količinom bademovog, sojinog ili pirinčanog mleka. Oni hrabriji mogu čak pokušati kravlje mleko zameniti sokom od jabuke ili narandže, ali uz dodatak praška za pecivo. I maslac ima svoju jednostavnu zamenu, a to su jednake količine margarina. Ponekad možete maslac zameniti i uljem, na primer, repičinim uljem, na način da svakih 230 g maslaca zamenjuje 1 šoljica ulja. Šećer ima mnoštvo zamena: od meda i javorovog sirupa do sve popularnije stevije. Pritom, ipak, treba biti oprezan, jer se svaka od ovih namirnica znatno razlikuje u slatkoći.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: gastro.24sata.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem