GODŽI BOBICE SU PRAVA SUPERHRANA

Godži bobice (goji) se širom planete smatraju za pravi izvor dugovečnosti i svrstavaju ih u jednu od najmoćnijih biljaka sveta. Kako to obično biva ovaj mali crveni dijamant i njegova izuzetna lekovitost su mnogo puta osporavani, pa čak i na našem području.Glavni razlog za to je nemogućnost nabavke sveže goji bobice, jer se dosta brzo kvare,pa su se kao mnogo puta dosad pojavili raznorazni preparati i praškovi sumnjivog kvaliteta od još manje poznatih distributera.Srećom danas su zloupotrebe mnogo ređe i trenutna ponuda je sasvim korektna . 

KADA  SU GODŽI BOBICE POSTALE POPULARNE

Na istoku su godži bobice popularne od davnina,dok se u Evropi zaintrigrirale javnost u 18.veku i to u Engleskoj.Tamo su se tada ipak nešto više koristile u kuhinji  ali i kao ukras. Pravi bum su doživele u novom milenijumu kada su i proglašene za superhranu, razlog tome su mnogobrojna medicinska istraživanja i njihov ne sumnjivo ogroman doprinos za zdravlje čoveka.

Pročitajte i: Za savršeno zdravlje jedite ove namirnice svakodnevno

GODŽI BOBICE LEKOVITOST

Crveni dijamant je izuzetno bogat antioksidansnim supstancama, među kojima su antikancerogeni germanijum, vitamin C(ima ga više nego u pomorandži), vitamin E, beta karoten,zeakstin koji štiti oči, cink. Pored antioksidanasa obiluju aminokiselinama (ukupno 19) među kojima i esencijalnim masnim kiselinama (imaju ih ukupno 8), mineralima (čak 21 u tragu), proteinima (ima ga više nego u celom zrnu pšenice), kompleksom B vitamina. Povoljno utiče na ženske tegoba, reguliše krvni pritisak i pomaže bolji rad srca.

GODŽI BOBICE UPOTREBA

Već hiljadama godina godži bobice koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini kako bi dovele u ravnotežu „yin“ energiju bubrega i obezbedile bolju hidrataciju. Žene  su ih konzumirale da bi poboljšale svoj fizički izgled, dok su muškarci koristili godži bobice za jačanje potencije. Godži bobice kao lek imaju izuzetno širok spektar delovanja: jačaju imunitet, usporavaju starenje organizma, sprečavaju nastanak kancera i leukemije, štite krvne žile i kardiovaskularni sistem, regulišu rad urinarnog trakta i eliminišu urinarne infekcije, daju nam potrebnu energiju i snagu deluju antiupalno i antinbakterijski, štite oči i vid popravljaju cirkulaciju, odlična su preventiva i štite od šećerne bolesti, poboljšavaju kvalitet spermatozoida kod žena, poboljšavaju plodnost, doprinose lepšem tenu. 

Pročitajte i: Kombinacije namirnica za bolje zdravlje

GODŽI BOBICE DNEVNA DOZA  

Da bi smo potpuno uživali u svim dobrobitima koje nam nude godži bobice ,nisu nam potrebne veće količine. Naime,dnevna doza koja se preporučuje je svega 10 do 30 grama. Napominjemo da ne postoji gornja granica kod istih tako da ih slobodno konzumirate i više ako ste u mogućnosti. Tradicionalna kineska medicina recimo i to preporučuje i do 150 grama dnavno ukoliko se upotrebljavaju goji bobice kao lek. Ono što smo i u samom uvodu rekli danas su na tržištu ipak najzastupljenije sušene godži bobice kao i prerađene nezaslađene pulpe,sokovi ,sirupi i druge varijante,jer je veoma teško naći sveže. Ipak stvari su se poslednjih godina pokrenule te je sve veći broj entuzijasta koji se  upustio u gajenje biljke goji. 

GODŽI BOBICE NUSPOJAVE

Veoma je važno reći  i to da godži bobice  ne izazivaju nikakve nuspojave i kontraindikacije (ne preporučuju se jedino osobama koje uzimaju lekove protiv koagulacije krvi ili one za regulisanje krvnog pritiska), a budući da imaju snažno tonifikujuće dejstvo, preporučljivije je konzumirati ih ujutro ili tokom ranih prepodnevnih časova kako ne bi poremetile san. Optimalna količina  iznosi dve do tri kašičice dnevno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: dijetamesecevemene.com