Stari dobri tašci, sa sirom ili sa džemom, hrana su na kojoj su odrasle mnoge generacije. Obično bi ih nedeljom mesile bake od sastojaka koji su se uvek mogli naći u kući. Slatke taške mesile bi sa domaćim džemom, pa posipale šećerom, makom ili orasima. Slana varijanta pravila se sa sirom i preprženim starim hlebom kog su nekad zvali “drobac”. Evo i recepta za ovu tradicionalnu poslasticu!
Za testo:
1/2 kg brašna, 3 jajeta, malo soli.
Za nadev:
250 g pekmeza.
Možete ih posuti na kraju sa 300 g mlevenih oraha, ili jednostavno samo propržiti hlebne mrvice, pa uvaljati i posuti kristal šećerom.
Pogledajte i Meko i vazdušasto testo punjeno laganim kremom koje ćete obožavati! (RECEPT)
Priprema:
Zamesite testo od brašna, jaja i soli, uz postepeno dolivanje vode. Testo zatim pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, u veliki krug debljine 2 mm.
Zupčastim točkićem isecite jednake taške. Na sredinu svakog četvrtastog komadića stavite po malo džema. Preklopite svaki tašak i pritisnite sa strane da džem ne iscuri.
Voda za taške već treba da bude spremna i da vri, sa malo soli, u dubljoj posudi. Stavljajte tašak po tašak u kipuću vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom u hladnu vodu, ocedite i prelijte sa malo ulja. Taške uvaljajte u drobac i pospite ih mešavinom šećera i mlevenih oraha.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: opanak.net
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera
Najbolja čokoladna torta sa višnjama