Uz pomoć dobrih saveta za kratko vreme možete postati vrhunske domaćice. Evo u čemu je tajna preukusnih domaćih obroka.
Iako mnogim domaćicama neke stvari u kuvanju teško padaju, ako želite da vam jelo ima odličan ukus morate se držati nekih starih pravila.
Pogledajte i Saveti za domaćice iz 1956. godine
1. Dobro izdinstajte luk
Tajna svakog dobrog jela je u kvalitetnim sastojcima. U osnovi velikog broja jela je dinstani luk. Ma koliko vam bilo mučno da taj luk seckate, pa pržite on je osnova. I to biste trebali da paktikujete. Pored luka tu je i šargarepa. Kad se ova dva sastojka pomešaju, dobijate osnovu za najveći broj kuvanih jela. Ove namirnice biste trebali što češće da koristite jer jelu daju pun i jak ukus.
2.Bitno je da vam sastojci budu sveži
Da biste dobili ukusan i zdrav obrok, osnovno je da vam svi sastojci budu što svežiji. O ovome morate voditi računa naročito u letnjim danima, jer se leti hrana brzo kvari. Pokušajte da pronađete proverene prodavce voća i povrća, kao i mesa, jer ćete onda biti sigurni da je ono što kupujete dobrog kvaliteta.
Pogledajte i Trikovi koji će vam pomoći da spasite upropašćeno jelo
3.Koristite raznovrsne začine
Ne kombinuju se podjednako dobro svi začini uz svako jelo. Pre nego što se upustite u avanturu zvanu kuvanje pokušajte da istražite koji začin se stavlja u koje jelo, koje meso "voli" koju aromu, a šta je to što biste trebali da izbegavate. Na primer, uz grašak fenomenalno ide mirođija, uz boraniju je obavezan beli luk, a pripremu kiselog kupusa je teško zamisliti bez kvaltetne crvene paprike.
4.Tajna ukusa je u "kuvanju na tihoj vatri"
Ako želite da spremite jelo koje će da bude ukusno, kuvano taman koliko treba, a ne prekuvano, tajna leži u tome da vam vatra ne bude prejaka. Jelo kuvano na visokim tempraturama, osim što gubi hranljive sastojke, takođe dobija i drugačiji ukus. Iako će vam možda oduzeti malo više vremena, preporuka iskusnih domaćica je da jela dinstaju na blagoj vatri kako bi se sačuvali hranljivi sastojci i kako bi svaki od njih pustio svoju aromu.
Pogledajte i Bakini saveti i trikovi za bolje snalaženje u kuhinji
5. Ne nalivajte previše vode u jelo
Mnoge mlade domaćice greše u jednoj veoma bitno stvari. Pripreme odlične sastojke i zaliju ih sa puno vode. Još ako je temperatura na kojoj kuvaju jelo visoka, onda ćete osim silnog nereda koji se napravi, jer jelo najčešće krene da kipi iz posude, dobiti i kašastu masu koja neće imati nikakav ukus. Da bi vam jelo bilo ukusno i da bi imalo dobru gustinu ključno je da ne nalivate mnogo vode odjednom, već da u toku kuvanja dosipate po malo vode ukoliko vidite da je to potrebno.
Ako volite da kuvate i poštujete nekoliko osnovnih smernice i pravila nikad vam se više neće desiti da vam jelo zagori ili bude previše retko, da vam se sastojci raspadnu i pretvore u kašu ili vam ostanu nedokuvani. Svako vaše jelo biće malo remek delo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem