Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Originalna SUNCOKRET POGAČA sa suvim vratom i kačkavaljem (RECEPT)

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Miris domaćeg hleba iz rerne je nešto što svakog podseća na detinjstvo. Preukusna suncokret pogača je spoj neodoljivih sastojaka od kojih se svakome otvara apetit.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Svaka prava domaćica mora da bar jednom godišnje počasti svoje ukućane ovom fenomenalnom pogačom.  

Potrebno je:

700g mekog brašna

1 svež kvasac

3 dl mleka

1 dc ulja

1 kašičica šećera

1 ravna kašičica soli

150 g suvog vrata

150 g kačkavalja

1 jaje

30 g susama

Pročitajte i: STARINSKI RECEPT: Belokranjska brza pogača

Postupak pripreme:

U posudi pomešati mlako mleko, svež kvasac, 1 kašičicu brašna i šećer. Sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac rastopi i da nadođe.

U veću posudu za mešanje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so. Postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti da odstoji i naraste. 

Nadošlo testo premesiti, izdvojiti 1/3 i ostaviti sa strane, a ostatak testa razviti u pravougaonik debljine 0,5 cm.

Pravougaonik od testa posuti sa 2/3 sitno iseckanog suvog vrata i rendanog kačkavalja, pa urolovati. Rolat iseći na parčad debljine 1,5 cm. 

Preostalu 1/3 testa razviti u pravougaonik, a zatim oklagijom uzdužno preseći na pola kako bi se dobile dve trake. Trake od testa posuti preostalim suvim vratom i kačkavaljom. Urolati prvo jednu traku, a oko nje drugu. 

Okruglu tepsiju nauljiti, u sredinu staviti umotane rolate a okola vertikalno poređati parčad rolata.

Premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti