Svaka prava domaćica mora da bar jednom godišnje počasti svoje ukućane ovom fenomenalnom pogačom.
Potrebno je:
700g mekog brašna
1 svež kvasac
3 dl mleka
1 dc ulja
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
150 g suvog vrata
150 g kačkavalja
1 jaje
30 g susama
Pročitajte i: STARINSKI RECEPT: Belokranjska brza pogača
Postupak pripreme:
U posudi pomešati mlako mleko, svež kvasac, 1 kašičicu brašna i šećer. Sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac rastopi i da nadođe.
U veću posudu za mešanje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so. Postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti da odstoji i naraste.
Nadošlo testo premesiti, izdvojiti 1/3 i ostaviti sa strane, a ostatak testa razviti u pravougaonik debljine 0,5 cm.
Pravougaonik od testa posuti sa 2/3 sitno iseckanog suvog vrata i rendanog kačkavalja, pa urolovati. Rolat iseći na parčad debljine 1,5 cm.
Preostalu 1/3 testa razviti u pravougaonik, a zatim oklagijom uzdužno preseći na pola kako bi se dobile dve trake. Trake od testa posuti preostalim suvim vratom i kačkavaljom. Urolati prvo jednu traku, a oko nje drugu.
Okruglu tepsiju nauljiti, u sredinu staviti umotane rolate a okola vertikalno poređati parčad rolata.
Premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stvarukusa.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu