Čuvena je misao u našem narodu da „o ukusima ne treba raspravljati“, ali mi ćemo sada to upravo uraditi! I to o kakvim ukusima! Slatka, slana, kisela ili ljuta – to su jela kojima se ponose i identifikuju države u kojima su nastale, a koja su omiljena i služena u restoranima širom sveta. Za naše čitaoce smo napravili listu najukusnijih jela različitih svetski poznatih kuhinja i rangirali ih po, priznaćemo, našem subjektivnom mišljenju.
JELO #10 – Lazanje, Italija
Lazanje predstavljaju jedno od klasika čuvene italijanske kuhinje. Odnosi se na jelo koje sadrži više naizmeničnih slojeva testenina, sira, sosa, a često i nekih dodatnih sastojaka. Kao i kod mnogih drugih italijanskih jela, postoje značajne regionalne razlike u spremanju.
JELO #9 – Morska paelja, Španija
Paelja je jelo od pirinča koje se pojavilo u svom današnjem, modernom obliku sredinom devetnaestog veka, na istočnoj obali Španije, u Valensiji. Stranci vide Paelju kao špansko nacionalno jelo, međutim mnogi španci ističu da je to regionalno jelo Valensije. Naime, žitelji Valensije paelju ponosno smatraju jednim od simbola po kojem su poznati širom sveta
JELO #8 – Penang laksa, Malezija
Jedno od najpopularnijih jela u Maleziji je Penang asam laksa, ljuto-kisela riblja čorba sa rezancima (naročito kvalitetna u kombinaciji sa đumbirom). Ova čorba dotiče sva Vaša čula i nosi ukus koji ćete dugo pamtiti.
JELO #7 – Hamburger, Nemačka/SAD
Hamburger je naziv dobio po nemačkom gradu Hamburg, odakle je mnogo ljudi emigriralo za SAD, gde je i nastao 1890. godine. Hamburger predstavlja sendvič koji se sastoji od pljeskavice od mlevenog mesa smešten unutar hleba. Danas su različite vrste hamburgera izuzetno popularne i prodavane u lancima brze hrane.
Pročitajte i: SRPSKI RECEPT SA DVORA NEMANJIĆA: Ovo je bio specijalitet od XII veka
JELO #6 – Meksička čokolada, Meksiko
Meksička čokolada važi za najukusniju čokoladu na svetu! Sa ukusom cimeta, badema i vanile, ova čokolada ima mnogo zrnastiju teksturu nego druge čokolade. Od nje se prave mnogi popularni napici, kao što su meksički čampurado, toplo čokolada i čokoladni kolač.
JELO #5 – Kebab, Iran
U svetu postoji više vrsta kebaba, zavisi o čijoj kuhinji se radi. Iranski tip kebaba se naziva „Kebab Kenjeh“, veoma je popularan u Aziji, a poznat je širom sveta. Jagnjetina je tradicionalno meso koje se koristi u spremanju. Pored nje, za pripremanje iranskog kebaba se koriste i maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Uobičajeno se služi sa pirinčem, grilovanim paradajzom i crnim lukom.
JELO #4 – Pekinška patka, Kina
Pekinška patka je najpoznatije jelo u Kini i tradicionalno se služi uz mandarinske palačinke. Pekinška pečena patka je malo zahtevno jelo, jer se obrađuje u nekoliko koraka i zahteva dugo pripremanje, ali trud se isplati. Kao tradicionalna hrana kineskog carstva, Pekinška patka je smatrana najspecifičnijim i najnezaboravnijim jelom u kineskom kulinarstvu. Hrskavu i ukusnu kožu patke, sočnu patku kombinovanu sa ljutim zelenim lukom, testom i začinom, morate da probate pre nego što umrete!
JELO #3 – Suši, Japan
Kada Japanci žele da naprave nešto kako treba, oni to odrade stvarno kvalitetno! Suši se sastoji iz dva suštinska dela: kuvanog pirinča sa dodatkom pirinčanog sirćeta (šari) i dodataka pirinču (neta). Neta dodaci (najčešće riba i morski plodovi), kao i oblik sušija mogu se dosta razlikovati; međutim, jedna stvar koju svi sušiji imaju je šari (pirinač sa sirćetom).
Pročitajte i: SRPSKI SPECIJALITET: Torta Kraljica Marija
JELO #2 – Napolitanska pica, Italija
Najbolja pica na svetu se pravi u Napulju. Ova pica je zaštićena od strane trgovinske asocijacije, a sastojci kao što su morska so, visokokvalitetno pšenično brašno, isključiva upotreba triju posebnih vrsta paradajza, ručno valjano testo i striktna upotreba peći na drva, su samo neke od odlika spremanja najukusnije pice na svetu.
JELO #1 – Masaman kari, Tajland
Tajlandska kuhinja je jedna od najboljih internacionalnih kuhinja na svetu, a njen glavni predstavnik je Masaman kari. Često se naziva kraljem svih karija, a verovatno predstavlja i kralja svih jela. Obično sadrži sledeće sastojke: kokosovo mleko, prženi kikiriki ili indijski orah, krompir, lovorovo lišće, kardamon, cimet, palmin šećer, riblji sos i čili sos.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: ritamgrada.rs
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu