Bilo da jedete da biste živeli ili živite da biste jeli, jedno je sigurno ne možemo živeti bez hrane.

Hrana nije samo deo ljudske potrebe već i užitak. Bez obzira koliko različitih jela probali ili skuvali, znate li zaista šta jedete?

  1. Hranjiva hrana košta 10 puta više od “junk” hrane.
  2. Piletina sadrži 266% više masti nego pre 40 godina.
  3. Sastojak pod imenom „soylent“ zamenjuje dnevni unos nutrijenata
  4. Portugalci su prvi doneli u Indiju krompir, paradajz i čili.
  5. Indija je najmanji potrošač mesa po osobi.
  6. Med je jedini proizvod koji ne propada, pa može opstati 3000 godina.
  7. Namirnica koja se najviše krade u svetu je sir.
  8. Dinamit se izrađuje od kikirikija.
  9. Ne postoji hrana koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke osim majčinog mleka.
  10. 100% sok od pomorandže je 100% veštački.
  11. Čokolada se nekad koristila kao valuta.
  12. „Castoreum“ , sastojak koji se koristio za dodavanje ukusa vanile bombonama i pečenim kolačima, a koji je zapravo sekret iz analnih žlezda dabra.
  13. Čovek je rođen s željom za slatkim.
  14. Kečap je 1800 godine korišćen kao lek za proliv.
  15. Eskimi koriste frižidere kako bi sprečili smrzavanje hrane.
  16. Piletina Tikka Masa je popularno jelo u Indiji, ali je zapravo izmišljeno u Glaslowu (Škotskoj).
  17. Jabuke potiču iz sorte ruža.
  18. Svi delovi jajeta su jestivi, kao i ljuska koja je bogata kalcijumom.
  19. Oko 70% crvenog mesa koji se konzumira u siromašnim zemljama je kozje meso.
  20. Kikiriki ne spada u orašaste plodove, već u mahunarke.
  21. Banane pomažu u borbi protiv depresije.
  22. Med nastaje iz nektara i delova koji su povraćale pčele.
  23. Krompir pojačava WIFI signal i koristi se za testiranje signala u vazduhoplovstvu.
  24. Sladoled korišćen u reklamama je zapravo pire od krompira kako se ne bi otopio tokom snimanja.
  25. Jabuke su bolje za jutarnje razbuđivanje od kofeina.
  26. Med ulazi u našu krv za manje od 20 minuta, zato što su ga već probavile pčele.
  27. Paradajz i krastavci spadaju u voće.
  28. Zrele brusnice mogu da skaču kao gumene loptice.
  29. Aliumfobija je strah od belog luka.
  30. Konzumiranje velikih količina cvekle pretvara mokraću u ružičastu boju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: finirecepti.net.hr