Bilo da jedete da biste živeli ili živite da biste jeli, jedno je sigurno ne možemo živeti bez hrane.
Hrana nije samo deo ljudske potrebe već i užitak. Bez obzira koliko različitih jela probali ili skuvali, znate li zaista šta jedete?
- Hranjiva hrana košta 10 puta više od “junk” hrane.
- Piletina sadrži 266% više masti nego pre 40 godina.
- Sastojak pod imenom „soylent“ zamenjuje dnevni unos nutrijenata
- Portugalci su prvi doneli u Indiju krompir, paradajz i čili.
- Indija je najmanji potrošač mesa po osobi.
- Med je jedini proizvod koji ne propada, pa može opstati 3000 godina.
- Namirnica koja se najviše krade u svetu je sir.
- Dinamit se izrađuje od kikirikija.
- Ne postoji hrana koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke osim majčinog mleka.
- 100% sok od pomorandže je 100% veštački.
- Čokolada se nekad koristila kao valuta.
- „Castoreum“ , sastojak koji se koristio za dodavanje ukusa vanile bombonama i pečenim kolačima, a koji je zapravo sekret iz analnih žlezda dabra.
- Čovek je rođen s željom za slatkim.
- Kečap je 1800 godine korišćen kao lek za proliv.
- Eskimi koriste frižidere kako bi sprečili smrzavanje hrane.
- Piletina Tikka Masa je popularno jelo u Indiji, ali je zapravo izmišljeno u Glaslowu (Škotskoj).
- Jabuke potiču iz sorte ruža.
- Svi delovi jajeta su jestivi, kao i ljuska koja je bogata kalcijumom.
- Oko 70% crvenog mesa koji se konzumira u siromašnim zemljama je kozje meso.
- Kikiriki ne spada u orašaste plodove, već u mahunarke.
- Banane pomažu u borbi protiv depresije.
- Med nastaje iz nektara i delova koji su povraćale pčele.
- Krompir pojačava WIFI signal i koristi se za testiranje signala u vazduhoplovstvu.
- Sladoled korišćen u reklamama je zapravo pire od krompira kako se ne bi otopio tokom snimanja.
- Jabuke su bolje za jutarnje razbuđivanje od kofeina.
- Med ulazi u našu krv za manje od 20 minuta, zato što su ga već probavile pčele.
- Paradajz i krastavci spadaju u voće.
- Zrele brusnice mogu da skaču kao gumene loptice.
- Aliumfobija je strah od belog luka.
- Konzumiranje velikih količina cvekle pretvara mokraću u ružičastu boju.
Izvor: finirecepti.net.hr
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno