Saznajte koja su to najčešće spremana jela u Srbiji i ukoliko nemate ideju šta spremiti za danas, eto ideja.
Srpska kuhinja je hetorogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti.
Može se reći da su presudni uticaji bili vizantijsko-grčki, dakle — mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski. Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najčešće najobimniji obrok - ručak.
Sledi lista najčešće spremanih jela u Srbiji, ova lista može služiti i kao podsetnik ukoliko nemate ideju šta da spremite za danas.
Doručak
Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka. Može se nazvati i ranim zdravim obrokom, za koji se serviraju čaj, mleko ili kafa i testo ili hleb sa slaninom, salamom, kobasicama, jajima ili kajmakom.
Tradicionalna jela:
- različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), kao što su pogačice , žužu, kifle , paštete , perece , buhtle , pletenice - štapići
- burek
- kačamak
- popara
- proja
- sendviči (hleb, buter, med ili džem, kajmak...)
Hleb, peciva i pite
Hleb je jedan od osnovnih sastojaka svakog obroka u Srbiji, može se čak reći da ima svojevrstan ritualni karakter. Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.
U mnogobrojnim pekarama i radnjama hleb se najčešće prodaje u veknama od 600 grama (bela vekna), ali je sve popularniji i crni hleb, zatim graham i hleb od mešavina brašna od različitih žitarica. Osim hleba, važno mesto u srpskoj kuhinji zauzimaju i različite vrste peciva i pita.
Supe
Postoje dve glavne vrste ovog jela u srpskoh kuhinji: supa (standardna supa) i čorba (supa sa povrćem, parčićima mesa... ) U ovo jelo mogu se dodati rezanci ili knedle . Riblja čorba ili jagnjeća čorba smatraju se delikatesom. Najčešća čorbasta jela:
- Pasulj (srpska čorba od pasulja)
- Čorba od ječma i sočiva
- Čorba jajaruša
Glavna jela
U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa roštilja, koja su veoma popularna i čine glavnu ponudu u većini restorana. Često se spremaju i kao tzv. fast fud. U ova jela spadaju:
- Ćevapi
- Vešalica
- Kobasica
- Mešano meso
- Ražnjići
Ostala veoma popularna jela su
-Teleća glava u škembetu
-Jagnjeća sarmica
-Škembići
-Valjušci (flekice) od krompira ili kupusa
Ostala jela od mesa
-Švargla
Salate
-Šopska salata
Slatkiši
-Alva
-Kadaif
-Kitnikes
-Vasina torta
Izvor: opusteno.rs
Tradicionalni norveški uštipci sa suvim grožđem i jabukama
Najlepša torta sa kafom i čokoladom
Brzi mafini od speltinog brašna sa kobasicom
Starinski recept za medenu pitu
Jednostavan juneći gulaš