Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

DA LI ZNATE: Šta se najčešće jede za DORUČAK u "najzdravijim" državama na svetu?

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

DA LI ZNATE: Šta se najčešće jede za DORUČAK u "najzdravijim" državama na svetu?

Izvor: Foto: Profimedia

U najzdravije države na svetu se ubrajaju Katar, Norveška, Japan, Island, Singupar...Šta stanovnici ovih država jedu za doručak?

Svake godine, uzimajući u obzir različite faktore, naučnici objavljuju listu najzdravijih država na svetu.

U godini za nama na listi su se, između ostalih, našli i Katar, Norveška, Švajcarska, Japan, Island, Singapur... Jedan od razloga zbog kog su baš ove države najzdravije, svakako je ishrana, a naročito doručak, piše Yumama.

Otkrijte kako izgleda idealan doručak u najzdravijim državama na svetu:

Katar

Najčešći i najzdraviji doručak koji preferiraju stanovnici Katara su jaja. Balalet (Balaleet) i šakšouka (shakshouka) su dva tradicionalni emiratska doručka.

profimedia-0397495824
Izvor: Foto: Profimedia

Balalet su slatki rezanaci i jaja sa šafranom, a šakšouka su jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima. Ova jela obično se služe uz kuvani pasulj ili tradicionalnu tanku lepinju.

Norveška

Najčešći doručak Norvežana je takozvani otvoreni sendvič sa zdravim namazom od putera na koji stave paleg (palegg - reč koju norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstvenom izboru.

profimedia-0397555475
Izvor: Foto: Profimedia

To može biti skinke (norveška šunka), salama ili dimljeni losos. Takođe, pored sendviča, Norvežani često za doručak jedu kajganu sa belim ili braon sirom uz nekoliko kriški voća.

Švajcarska

Tipičan švajcarski doručak je musli. Popularnu mešavinu žitarica i voća često mešaju sa jogurtom ili sveže ceđenim sokom.

exotic-muesli
Izvor: Foto: Profimedia

U delu zemlje gde se Švajcarsci služe francuskim jezikom, vole da doručkuju i hleb i džem kao i kroasane, što možda nije najzdraviji izbor, ali je lepo da s vremena na vreme, kao što to rade oni, sebe obradujete slatkim doručkom.

Luksemburg

Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa nemačkim. Većina ljudi jede hleb i puter sa sirom ili džemom.

currants-jam-on-cinnamon-buns
Izvor: Foto: Profimedia

Ovakve sendviče oni zovu šmiren (Schmieren). Deci za doručak kod kuće najčešće spremaju žitarice, dok za školsu užinu pakuju sendviče i voće.

Japan

Vitaminima bogati nato (natto - soja), sveže povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju Japanaca.

profimedia-0340646733
Izvor: Foto: Prodimedia

Međutim, zapadnjački način ishrane uticao je i na navike Japanaca, te ponekada, pogotovo i velikim gradovima, i oni doručkuju tost, jaja i kafu.

Island

Islanđani prvenstveno vode računa da doručkuju kod kuće. Većina njih dan započinje tostom i kafom ili veliko činijom kaše od žitarica.

profimedia-0397713448
Izvor: Foto: Profimedia

Neizostavni sastojak svakog doručka je riblje ulje koje je za Islanđane svetinja, jer obiluje vitaminom D koji je njima posebno važan tokom mračnog dela godine.

Austrija

Kafa, hleb, džem, puter i barena jaja su namirnice koje čine tradicionalni austrijski doručak.

profimedia-0397154172
Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, moderno doba donelo je novine u ishrani te uz jedan od omiljenih doručaka među mladim Austrijancima, švapski sir i tost, dodaju i avokado. Uz ovaj obrok piju šolju toplog mleka sa medom

Singapur

Standardni doručak u Singapuru podrazumeva rovito jaje koje jedu iz ljuske, hrskavi tost sa tradicionalnim namazom kajom od kokosa (nešto kao džem od kokosa), sa malo putera i šoljom kopl-a (kafe)

profimedia-0346878380
Izvor: Foto; Profimedia

Švedska

Tipični švedski doručak podrazumeva bilo koji od hlebova koje možete da zamislite sa tvrdim sirom, narescima i švedskim kavijarom.

profimedia-0397717234
Izvor: Foto: Profimedia

Žitna kaša, barena jaja i filmjolk (kiselo mleko) takođe je popularan jutarnji obrok.

Australija

Za tradicionalni doručak kod kuće Australijanci biraju činiju žitarica i parče tosta sa vegemit namazom (crni, slani namaz od kvasca).

toast-with-marmite-yeast-paste
Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, ako doručkuju u restoranu, Australijanci najčešće poručuju tost od kiselog testa sa premazom od avokada i posut mrvicama feta sira, smrvljeni biber, sok od limuna i jednu dobru šoljicu kafe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Foto: yumama.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti