Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet najzanimljivijih mitova o tome zašto bojimo jaja na Uskrs! Da li je sve krenulo od Kralja Edvarda ili Marije Magdalene?

Pet najzanimljivijih mitova o tome zašto bojimo jaja na Uskrs! Da li je sve krenulo od Kralja Edvarda ili Marije Magdalene?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tradicija je da se na Veliki petak farbaju jaja, i tako znamo da je u nedelju Uskrs, najveći pravoslavni praznik. Zašto se farbaju jaja ima nekolko legendi, ali ovih pet su najrasprostranjenije.

1. Prolećno slavlje

Jaja su često bila povezana s paganskim festivalima i proslavom proleća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala deo prolećnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tokom takvih proslava i onda su se darivala prijateljima i članovima porodice. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s prolećnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili hrišćani te uključili u proslavu Uskrsa.

shutterstock_1209060409
Izvor: Foto: Shutterstock

2. Mesopotamijska tradicija

Časopis Donahoe bio je katolički mesečnik s opštim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani hrišćani u Mesopotamiji bojili jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Hrist prolio tokom raspeća. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njome.

3. Kraljevska tradicija

Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edvard I doprineo tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. veku Edvard I naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje

U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojenja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Hrista tri dana nakon njegovog razapinjanja.

shutterstock_1341634223
Izvor: Foto: Shutterstock

Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuvana jaja koja je  podelila sa ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i videla da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena odlazi popričati s rimskim carem Tiberijem nakon Isusovog uskrsnuća. Pozdravila je cara rekavši: "Isus je uskrsnuo", na što je Tiberije uzvratio: Nije Hrist ništa više uskrsnuo nego što je ovo jaje crveno, pokazujući na jaje koje je prema različitim verzijama bilo na njegovom stolu ili ga je Marija sama držala. Čim je car to izgovorio jaje je pocrvenelo.
shutterstock_1337588441
Izvor: Foto: Shutterstock

5. Sveta Marija i crveno jaje

Neke istočno-evropske legende pripisuju začetak tradicije bojenja jaja, ne Mariji Magdaleni, nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tokom Isusovog razapinjanja na Veliki petak te je, prema legendi, sa sobom ponela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti