Tradicija je da se na Veliki petak farbaju jaja, i tako znamo da je u nedelju Uskrs, najveći pravoslavni praznik. Zašto se farbaju jaja ima nekolko legendi, ali ovih pet su najrasprostranjenije.
1. Prolećno slavlje
Jaja su često bila povezana s paganskim festivalima i proslavom proleća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala deo prolećnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.
Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tokom takvih proslava i onda su se darivala prijateljima i članovima porodice. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s prolećnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili hrišćani te uključili u proslavu Uskrsa.
2. Mesopotamijska tradicija
3. Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edvard I doprineo tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. veku Edvard I naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.
4. Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojenja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Hrista tri dana nakon njegovog razapinjanja.
Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuvana jaja koja je podelila sa ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i videla da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.
5. Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočno-evropske legende pripisuju začetak tradicije bojenja jaja, ne Mariji Magdaleni, nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tokom Isusovog razapinjanja na Veliki petak te je, prema legendi, sa sobom ponela jaja.
Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: zadovoljna.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus