Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ne treba ljuštiti jabuku

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Evo nekoliko razloga koji vas mogu ubediti da više nikada ne oljuštite jabuku.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela.

Kora poseduje dosta vlakana

Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram vlakana, dok bez kore ta vrednost se smanjuje na 2,1 gram.

U kori se nalazi većina vitamina

Cela jabuka sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU)  vitamina A. Kada bismo odstranili koru, te vrednosti bi pale na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuke štite, ali ako ih jedete sa korom

Jedinjenje koje je odgovorno za olakšanje disanja pri konzumaciji jabuka je kvercetin, i kao što već pogađate ono se nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno, imaju zdravija pluća zahvaljujući efektima ovog jedinjenja.

Kvercetin je dobar i za pamćenje

Prema istraživanjima iz 2004. godine, ovaj antioksidant ima veliku ulogu u borbi protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se vezuje za Alchajmerovu bolest i druge degenerativna oboljenja.

Kora jabuke deluje preventivno na kancer

Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel otkrila je da jedinjenja koji se zajednički nazivaju triterpenoid, i nalaze se u kori jabuke, imaju moć je da inhibiraju ili ubijaju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Ova jedinjenja posebno su dobra kod raka jetre, debelog creva i raka dojke.

Uspešan borac protiv gojaznosti

Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti