Pored kokica, pistaći su omiljene grickalice uz sportski program ili filmove.

Međutim, ovi hrskavi zalogaji se često koriste i kao sastojak kulinarskih specijaliteta.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ukusnm pistaćima

1. Do 2010. godine, Iran je bio najveći proizvođač pistaća, a od tada primat preuzima SAD. Tako najveći proizvođač godišnje izveze oko 120 miliona kilograma.

2. Sa svega 3 - 4 kalorije po komadu, pistaći su najmanje kalorični od svih orašastih plodova, piše epicurious.com. Takođe, jedno naučno istraživanje je pokazalo da su ispitanici pojeli manje pistaća ako su imali uvid u to koliko jedu, odnosno, ako su gledali u ljuspice ovih grickalica. Tako je omotač pistaća odličan podsetnik koliko smo pojeli i može nas opomenuti kada je vreme da se zaustavimo.

Pogledajte i Pistaći, plodovi puni zdravlja

3. Pistaći sadrže više kalijuma od ostalih orašastih plodova. Inače, kalijum može smanjiti nivo hormona stresa, kortizola.

4. Pistaći mogu sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od raka.

5. U prirodi ne postoje crveni pistaći. Uvoznici često jestivom farbom, crvenom ili zelenom, često prikrivaju oštećenja na plodovima.

6. Pistaći se pominju u Starom zavetu. Drugi orašasti plodovi, pored njih, o kojima piše u starozavetnim spisima su bademi.

7. U Iranu se pistaći nazivaju "nasmejani orašasti plodovi", a u Kini ih zovu "srećni" plodovi. Na Bliskom istoku, ako sedite ispod drveta pistaća i čujete ljuske kako pucketaju, to je znak koji će vam doneti sreću.

Pogledajte i Baklava sa pistaćima

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa