Voće i povrće

Sve vrste voća i povrća, zbog svoje bogate hranljive vrednosti i sadržaja vlakana, pomažu u sprečavanju hronične upale, pa se potrudite da svakodnevno konzumirate dovoljne količine ovih namirnice. Neke vrste svežih proizvoda su efikasnije od drugih. 

Zeleni čaj

Ovaj blagi napitak je odličan za smanjivanje obima vašeg struka, kao i sprečavanje upale. Flavonoidi, koji se nalaze u zelenom čaju, imaju prirodna svojstva da spreče zapaljenje. Jedinjenje EGCG, koje se nalazi u zelenom čaju, pomaže u redukovanju masnih naslaga sa stomaka.

Pogledajte i Zeleni čaj pomaže pri mršavljenju

Mononezasićene masti

Ove masti, koje su zdrave za vaše srce podižu nivo dobrog, zdravog holesterola i smanjuju sveukupno zapaljenje u organizmu. Sjajni izvori mononezasićenih masti se nalaze u maslinovom ulju, bademima i avokadu.

Omega 3 masne kiseline

Istraživanja su pokazala da je ishrana, koja je najviše bazirana na unosu omega tri masnih kiselina, kao i neznatnom unosu omega 6 masnih kiselina, povezana sa smanjenom mogućnosti upale u organizmu. Namirnice, koje sadrže omega tri masne kiseline su orasi, seme bundeve i riba.

Začini

Određeni začini, kao što su beli luk, cimet, đumbir i ljute papričice, imaju sposobnost da redukuju upalu u organizmu, pa pokušajte da ih uvrstite u svoje svakodnevne obroke. 

Voda

Hidriranost organizma je veoma važna, jer se na taj način izbacuju toksini, koji izazivaju upalu u organizmu. Potrudite se da dnevno popijete 3 litra vode.

Žitarice

Žitarice su bogate vlaknima i pomažu da se kontroliše nivo insulina u vašem telu. Visok sadržaj vitamina B , koji se nalazi u žitaricama, takođe pomaže u redukovanju hormona homocistina, koji izaziva zapaljenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: 24sata.rs