Ako je zdrava ishrana vaš izbor, vreme je da izbacite, ili bar smanjite konzumiranje hleba. Evo zbog čega...

Sadrži malo hranljivih materija

Za razliku od drugih namirnica, hleb, naročito beli, nema skoro uopšte nutrijenata. Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz jednostavnih ugljenih hidrata koje telo pretvara u  mast. Ako želite zdravi hleb tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

Pogledajte i 6 zdravih grickalica

Previše soli

Većina vrsta hleba, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, rafinirane su i sadrže velike količine soli. Takve povećane količine soli loše su za ceo organizam, a naročito doprinose povećanom krvnom pritisku.

Pogledajte i 5 predloga za zdrav doručak

Loš za liniju

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine jednostavnih ugljenih hidrata, soli, rafiniranih šećera i konzervansa, kilogrami će se početi gomilati same od sebe. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetni hleb.

Pogledajte i Feng šui: Saveti za efikasno mršavljenje

Nije dobar obrok

Budići da mu nedostaje nutrijenata, uz sve silne kalorije koje sadrži, hleb vas neće uopšte zasititi, što znači da ćete uz njega morati još nešto da jedete. Zašto ga onda uopšte jesti?

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: novosti.rs