Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže semenke koje bez obzira na veličinu i uslove čuvanja, uvek imaju jednaku masu od tačno 0,18 grama. U antičko doba semenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvrežen i danas – karat.
Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lek, Grci i Rimljani kao prirodni desert.
U nemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prevodu znači Jovanov hleb, prema legendi da se rogačem hranio čak i Jovan Krstitelj.
Lekovitost i sastav rogača
Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih svojstava mogao biti – neprocenjiv.
Rogač obiluje kalcijumom, kalijumom, bakrom i riboflavinom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Rogač pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija. Zbog visokog sadržaja fosfora i kalcijuma rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.
U studijama je pokazao da sprečava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.
Pogledajte i Bosiljak - kralj lekovitog začinskog bilja
Smanjuje holesterol i šećer u krvi
Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne sudove.
Konzumacija hrane bogate složenim ugljenim hidratima poput rogača značajno pomaže u redukovanju holesterola i šećera u krvi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: alternativa-za-vas.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus