Bliže se praznici i verovatno ćete provesti dosta vremena u kuhinji pripremajući omiljena jela ukućana i gostiju. Da vam se ne bi desilo da vam u pola pripreme zafali kakao u prahu ili ekstrakt vanile, nabavite osnovne sastojke na vreme.

Bez obzira na to koje recepte ćete realizovati, ove osnovne namirnice valja uvek imati dovoljno.

Osnovne namirnice

Puter. Ovo je zdravija zamena za maragarin i dobro je imati ga pri ruci. Višak slobodno možete čuvati u zamrzivaču.

Brašno. Ukoliko ste u mogućnosti, kupite više brašna, po mogućstvu i manji džak.

Šećer. Kristal, smeđi ili u prahu, nikada ne škosi da u rezervi imate šećera.

Kakao prah. Ovo je namirnica koju ćete sigurno koristiti u pripremi prazničnih kolača, pa ne dozvolite da vam nedostaje.

Čokolada. Mlečna, bela, za kuvanje - čokolade nikad dosta, naročito u toku prirpeme prazničnih specijaliteta.

Soda bikarbona i prašak za pecivo. Sada je pravo vreme da proverite da li je sodi bikarboni iprašku za pecivo istekao rok i da ih zamenite svežijim.

Ekstrakti. Dobar ekstrakt vanile daje posebnu draž poslasticama. Pored ovog, nabavite i ekstrakt badema i nane.

Folije i papiri za pečenje. Nije na odmet da imate dovoljno aluminijumske i prijanjajuće folije, papira za pečenje ili papirnih korpica za kolačiće.

Pogledajte i 6 saveta za savršene kolače koji se ne peku

Dodatne namirnice

Instant kafa. Ovaj aromatični prah može istaći čokoladni ukus u kolačima.

Dekorativne šećerne mrvice. Raznobojne šećerne bombonice će ulepšati vaše praznične poslastice.

Orašasti plodovi. Ne zaboravite da nabavite i dovoljno oraha, lešnika, badema...

Kokosovo brašno. Ovaj dodatak će dati egzotičnu aromu vašim slatkišima.

Začini. Ne zaboravite da nabavite dovoljno cimeta, đumbira, karanfilića, muskatnog oraščića...

Lisnato testo. Čuvajte u zamrzivaču lisnato testo koje ća vam biti odlično ako poželite desert na brzinu.

Pogledajte i 5 recepata za kolače koji se ne peku

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: thekitchn.com