Otkrivamo vam neke nepoznate činjenice o ovim ukusnim plodovima...
1. Rimski kuvar Apicius iz petog veka prva je poznata knjiga s receptima koja spominje upotrebu pistaća u kuvanju, iako su Italijani koristili ovu namirnicu i puno pre toga, a ista originalno potiče iz jugozapadne Azije.
Pogledajte i Pistaći, plodovi puni zdravlja
2. Neki nazivaju pistaće i zelenim bademima. Zelenkaste (i katkad ljubičaste tonove) ploda pistaći zahvaljuju velikoj količini antioksidanta koje sadrže.
3. Pistaći su prepuni hranjivih materija: sadrže proteine, prehrambena vlakna, magnezijum, fosfor, kalijum, kalcijum, vitamin B6, bakar i mangan.
Pogledajte i Ove činjenice o pistaćima verovatno niste znali
4. Pistać je drvenasta kultura koja potiče iz porodice Anacardiaceae, kao i mango i indijski orah.
5. Kraljica od Sabe bila je velika ljubiteljka pistaća. Navodno je zahtevala da ostava uvek bude prepuna ovih plodova i da joj budu dostupni tokom cele godine.
Pogledajte i Pistaći čuvaju zdravlje i tope kilograme
6. Nauka potvrđuje da svakodnevna konzumacija 40 grama pistaća (ili nekih drugih orašastih plodova) dnevno smanjuje loš holesterol i sprečava pojavu srčanih i kardiovaskularnih bolesti.
7. „Pistaćio princip“ je naučno utemeljen efekt koji „sprečava“ osobe da preteruju u konzumaciji tog ploda ako ga sami čiste iz ljuske, a ljuske ostave na stolu kao vizualni podsetnik. Gomila, shvatate...
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem